Domů
Rychlé zprávy
Největší těžař uranu na světě hodlá snížit těžbu o 20 %
Jaderná elektrárna Chapelcross
Jaderná elektrárna Chapelcross. Zdroj: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Chapelcross.jpg

Největší těžař uranu na světě hodlá snížit těžbu o 20 %

Rychlé zprávy
Bez komentáře
4. prosinec 2017, 18:20
ČTK

Kazašská státní společnost Kazatomprom hodlá během příštích tří let snížit těžbu uranu o 20 procent, neboť trh se potýká s přebytkem jaderného paliva. Podnik, který provádí největší těžbu uranu na světě, tak příští rok omezí dodávky rovnající se zhruba 7,5 procenta globální nabídky. Vyplývá to z jeho dnešního prohlášení.

Podle analytiků společnosti Cantor Fitzgerald je oznámení Kazatompromu překvapivé, protože standardně zveřejňuje roční a nikoli tříleté plány, napsal list Financial Times. Redukce těžby, která bude zahájena v lednu 2018, dosáhne 11.000 tun uranu.

Od havárie japonské jaderné elektrárny Fukušima v březnu 2011 se ceny uranu na světovém trhu snížily o více než 70 procent.

Také kanadská společnost Cameco se rozhodla omezit aktivitu. Minulý měsíc ohlásila přerušení těžby v jednom ze svých stěžejních dolů. Její akcie dnes v reakci na zprávu kazašského těžaře zpevnily o 13 procent.

Mohlo by vás zajímat:

Komentáře(0)
Komentáře pouze pro přihlášené uživatele

Komentáře v diskuzi mohou pouze přihlášení uživatelé. Pokud ještě účet nemáte, je možné si jej vytvořit na stránce registrace. Pokud již účet máte, přihlaste se do něj níže.

V uživatelské sekci pak můžete najít poslední vaše komentáře.

Přihlásit se