Hlavní obsah

Venezuela chce ekonomickou krizi řešit vlastní verzí bitcoinu

Novinky, tov

Vláda těžce zadlužené Venezuely hodlá odvrátit kolaps socialistické ekonomiky vytvořením vlastní virtuální měny kryté nerostným bohatstvím země, tedy především ropou. Informoval o tom v pondělí server CNN Money.

Foto: Reuters

Venezuelský prezident Nicolás Maduro

Článek

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil v neděli plán na vytvoření virtuální měny zvané „petro“. Podle něj by nová měna měla pomoci překonat „finanční blokádu“, kterou na jejich režim uvalily Spojené státy americké.

Měna by měla být krytá venezuelskými zásobami ropy, zlata, zemního plynu a diamantů. Venezuela má největší zásoby ropy na světě, ale těžba této suroviny v posledních 13 letech stále klesá, protože země řádně neplatí zahraničním ropným společnostem, bez jejichž technologií se při těžbě neobejde.

Virtuální měna je zjednodušeně počítačový kód, který „těží“ počítače za použití složitých výpočetních algoritmů a značné spotřeby elektřiny. Nejznámější a nejrozšířenější virtuální měnou je bitcoin.

Bitcoin letos zdesetinásobil hodnotu a minulý týden stál jeden bitcoin přes 11 tisíc dolarů. Řada ekonomů ale varuje před „bublinou“, píše CNN. Kurz bitcoinu mimořádně kolísal už v minulosti. [celá zpráva]

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Venezuela se již několik let potýká s hospodářskou krizí a vysokou inflací. Trpí tím i většina obyvatel země, kteří mají omezený přístup k potravinám a lékům kvůli jejich nedostatku nebo kvůli tomu, že si je nemohou dovolit. Proti režimu probíhají početné demonstrace, které policie násilně potlačuje.

Foto: Ivan Alvarado, Reuters

Opoziční demonstranti při protestu v Caracasu

Oficiální venezuelskou měnou je bolívar, jehož hodnota v důsledku hospodářské krize prudce klesá.

Venezuela dluží zahraničním věřitelům a ropným společnostem přes sto miliard dolarů. Poté co se Carasas nedohodl s držiteli dluhopisů na splácení, vyhlásila minulý měsíc agentura Standard & Poor's částečnou platební neschopnost země.

Bitcoin

Bitcoin je virtuální měna, která byla v roce 2009 vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou. Kybernetické mince „razí” síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má kolem roku 2140 dosáhnout 21 miliónů. Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici.

Jihoamerická země se sice poté dohodla s Ruskem na odkladu splacení 3,5 miliardy dolarů, to ale podle ekonomů problém neřeší a Venezuela tak stále balancuje nad bankrotem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám