Kauza kolem Kalouska, kde hraje roli alkohol: Vyšetřování obnoveno. A Jiří Pospíšil dal jasné slovo

04.12.2017 7:07

O generálním sekretáři TOP 09 Pavlu Severovi píší Lidové noviny. Severa má totiž na krku trestní oznámení od vdovy po zesnulém podnikateli Zdeňku Švecovi, jež se domnívá, že Severa vylákal po jejím manželovi podvodně podpis na směnky v hodnotě 10 milionů korun.

Kauza kolem Kalouska, kde hraje roli alkohol: Vyšetřování obnoveno. A Jiří Pospíšil dal jasné slovo
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Policie nejprve celé vyšetřování letos v červnu pro nedostatek důkazů odložila. Jak nyní píší Lidové noviny, státní zástupce vyšetřování znovu otevřel. A Krajské státní zastupitelství Hradec Králové k tomu dodává, že v rozhodnutí o odložení případu byly shledány zásadní nedostatky. 

Podle žalobce Radka Soukupa jsou například výroky policejního orgánu a jeho odůvodnění ve vzájemném rozporu. „Zjednodušeně – v celém textu je argumentováno pro důvodné podezření ze spáchání trestného činu, na závěr ale konstatován pravý opak,“ píší Lidové noviny. 

Anketa

Prospívá politická kariéra Andreje Babiše České republice?

hlasovalo: 9679 lidí

A změna nastala i v samotné TOP 09, kdy nový předseda Jiří Pospíšil nechce zavírat nad celou kauzou oči a v případě, že se potvrdí pochyby, jen těžko bude moci Pavel Severa dále vykonávat roli generálního sekretáře. Starý předseda TOP 09, Miroslav Kalousek, celou kauzu až tak příliš neřešil, se Severou byli souputníky již z dob KDU-ČSL.

Severa se Švecem se znali dlouhodobě a pojily je prý hlavně pracovní aktivity. V závěru života však Švec podléhal těžké závislosti na alkoholu, kdy trpěl nejen stavy blížícími se deliriu tremens, ale i silnými epileptickými záchvaty. A právě to je v celé kauze problémem – krajská policie zkoumá, zda směnky v hodnotě přes 10 milionů korun nepodepsal Švec v situaci, kdy nevěděl, co dělá. Rodina navíc o celé věci vůbec nevěděla, zjistila to až v momentě, kdy se Severa přihlásil do dědického řízení.

Severa pak tvrdí, že jde o zcela standardní obchodní spor. „Paní Švecová ve snaze vylepšit svoji pozici ve směnečných sporech na mne podala trestní oznámení, ve snaze vystavení řečených směnek kriminalizovat,“ uvedl mimo jiné Severa. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…