Atletka Zuzana Hejnová chce po poště milion korun za své zobrazení na známce

Události: překážkářka Zuzana Hejnová chce od pošty peníze za známku (zdroj: ČT24)

Nápadná podobnost poštovní známky vydané k loňské olympiádě v Riu s fotografií Zuzany Hejnové ze závodu na londýnské olympiádě v roce 2012 je předmětem sporu o milion korun. Ten podle všeho míří k soudu. Překážkářka Zuzana Hejnová tvrdí, že na známce České pošty je jasně ona, což státní podnik odmítá. Na případ upozornila Mladá fronta Dnes.

Atletka Zuzana Hejnová Českou poštu několikrát upozornila na podobnost už krátce po slavnostním odhalení známky. Pokaždé se setkala se stejnou reakcí, že jde o takzvaného avatara, který nemá s Hejnovou nic společného.

Sportovkyně si proto nechala vypracovat znalecký posudek, z něj vyplývá, že mezi fotografií a známkou je shoda.

Podle advokáta jde atletce hlavně o princip, po poště požaduje přes milion korun. „Zuzana Hejnová žije z financí, které se skládají významně ze sponzorských příspěvků a darů, je to zdroj její obživy. Pokud za to jiné soukromé entity – soukromé i státní platí, proč za to zrovna Česká pošta neplatí,“ řekl právní zástupce Hejnové Jakub Kadlec.

Poštovní známka k olympiádě v Riu
Zdroj: ČT24

Česká pošta známek k olympiádě v Riu, které jsou nyní předmětem sporu, vydala loni v červnu půl milionu. Jedna stojí dvaatřicet korun.

Česká pošta je připravená se u soudu bránit. Ročně vydá až třicet nových známek, s výjimkou prezidenta jsou na nich jen nežijící osobnosti.

Známky ke sportovním událostem vydává pošta poměrně často. Podobný spor zatím prý nikdy řešit nemusela. I na těch z minulosti se ale může zdát, že je vyobrazen žijící sportovec.