Rekordní rok českých cestovek. Pomohl ekonomický růst i odložená spotřeba

Dovolená na pláži. Foto: CK FischerDovolená na pláži. Foto: CK Fischer

Tuzemské cestovní kanceláře zažily letos nejlepší sezónu ve své historii. Vyplývá to z ankety deníku Zdopravy.cz mezi největšími cestovkami i

Tuzemské cestovní kanceláře zažily letos nejlepší sezónu ve své historii. Vyplývá to z ankety deníku Zdopravy.cz mezi největšími cestovkami i údajů Letiště Praha.

Byla to výborná sezóna, pokořili jsme nový rekord,“ říká Stanislav Zima z Exim Tours. Podle něj se letos sešlo více faktorů, proč trh tak rostl. Například už tolik neřešili rizika teroristických útoků. „Spousta lidí i kvůli tomu odkládala dovolenou u moře, letos si ji už vybrali. Určitě přispěli i pozitivní zprávy o vývoji ekonomiky,“ dodal Zima.

Podle Jana Bezděka, mluvčího cestovní kanceláře Fischer, letos firma poprvé pokoří pětimiliardovou hranici obratu. „Nejvíce rostly prodeji k blízkým mořím. Přes léto jsme rostli o 40%,“ řekl Bezděk.

Počet cestujících do letních destinací z Prahy stoupl letos o 31% na 1,89 milionu cestujících, v datech jsou za každého cestujícího odlet i přílet, reálné číslo je zhruba poloviční. Data z regionálních letišť nejsou v celkových číslech zahrnuta, jejich podíl je ale oproti Praze minimální.

Podle Terezy Pickové z Asocicace českých cestovních kanceláří a agentur loňská sezóna dopadla velmi dobře nejen díky růstu počtu klientů. „Stejně tak rostla průměrná cena zájezdu a poptávka po službách ve vyšším standardu,“ řekla Picková.

Podle ní pokračuje trend nákupu dovolené dlouho dopředu. „Tento trend se nyní potvrzuje také v rozbíhajících se prodejích na další sezonu. Vlivem silného předsezónního prodeje byla nabídka v režimu last Minute ve vybraných destinacích značně omezená a zejména rodiny s dětmi a početnější skupiny tak kapacity nyní poptávají s dostatečným předstihem a s výraznou slevou,“ dodala Picková.

Nedostatek last minute zájezdů do zemí jako je Řecko potvrzují i údaje o růstu zájmu o ještě loni opomíjené země. Počty dovolenkářů do Turecka a Egypta stouply letos na více než dvojnásobek. Jedním z důvodů byl i fakt, že tam ještě nebyly zájezdy tak vyprodané.

 

 

Tagy cestovní kanceláře sezóna 2017
Žádné komentáře