Jak odstranit bílá místa ve vlastní pracovní historii?

Poradna

V souvislosti s důchody koluje na veřejnosti několik mýtů, z nichž dnes vybereme dva z nejfrekventovanějších. A to, že penze je, bez ohledu na věk, daleká a nejistá budoucnost, o kterou nemá cenu se s předstihem starat. A že evidenční list důchodového pojištění, který zaměstnanci každý rok podepisují, je nutná formalita patřící do odpadkového koše.

Jak si zkontrolovat, že máme na ČSSZ všechno v pořádku a nebudeme muset po letech dokazovat a dokládat, kdy, kde a za kolik jsme byli zaměstnaní? Foto: Pixabay

Oba mýty jsou nejen mylné, ale mohou mít i nebezpečné následky, jak si ukážeme v úvodním díle miniseriálu věnovaného právě důchodům.

NEJEN NEZVĚSTNÍ ZAMĚSTNAVATELÉ

Kdo by dneska myslel na důchod, mávnou rukou mnozí čtyřicátníci obeznámení se stavem penzijní reformy i momentálně platným nařízením, že půjdou do penze v 65 letech. Na druhou stranu není pochyb, že také oni budou muset jednou doložit, že platili pojistné na sociální pojištění předepsaný počet let.

A spoléhat na zaměstnavatele, že splnili svou zákonnou povinnost, je naivní. Zvláště když mnozí mohou být tou dobou už dávno „nezvěstní“ a žadatelé se nebudou moci obrátit ani na správu sociálního zabezpečení, která si jinak kýžený doklad umí efektivně vyžádat.

Co by si tedy měl každý zaměstnanec hlídat? V první řadě si zkontrolovat a schovat evidenční list důchodového pojištění (ELDP), který by mu měl každým rokem zaměstnavatel na základě své zákonné povinnosti předložit. Dá se z něj doložit délka pracovního poměru i výše odvedeného pojistného, což jsou základní parametry pro uznání i výpočet důchodu, a to i invalidního či pozůstalostního.

Důležité je také archivovat výplatní pásky, zápočtové listy, Potvrzení o zdanitelných příjmech a samozřejmě všechny pracovní smlouvy. Pro podnikatele je tento seznam rozšířen o daňové přiznání i přehledy o příjmech a výdajích směřující na OSSZ a zdravotní pojišťovnu.

NEZAPLACENÉ POJISTNÉ NEDOPLÁCÍTE

Může se totiž stát, že se ve vaší zaměstnanecké historii najdou bílá místa, protože zaměstnavatel vás nenahlásil České správě sociálního zabezpečení (ČSSZ), nezasílal tam vaše ELDP nebo za vás dokonce neplatil pojistné. S touto nepříjemnou zkušeností se mimochodem pojí další z mylných představ, že totiž pojistné nezaplacené zaměstnavatelem musí zaměstnanec zpětně doplácet, nebo že se mu dotyčné období nezapočítává do výpočtu důchodu.

Neodvedení pojistného na sociální zabezpečení ze strany zaměstnavatele vliv na budoucí důchodové nároky zaměstnance nemá. Pojistné se směrem k zaměstnanci považuje za zaplacené a dluh vymáhá ČSSZ na zaměstnavateli, jeho nástupcích či likvidátorech firmy. Zaměstnance však i bez toho čeká často komplikované dokazování doby pracovního poměru i výše příjmu. A právě v této chvíli budou mít výhodu ti, kteří archivovali i doklady zdánlivě zbytečné.

ELDP se nevyhotovuje pouze v případě, když pracovník si (při)vydělával formou pracovního vztahu, který nezakládá účast na nemocenském a důchodovém pojištění. Jednoduše řečeno, jde o práci na základě dohod o pracovní činnosti nebo provedení práce v rozsahu, kdy se neodvádí pojistné. Nebo o zaměstnání malého rozsahu, kde je příjem nižší než 2500 Kč.

KONTROLA PŘÍMO U PRAMENE

Jak si zkontrolovat, že máme na ČSSZ všechno v pořádku a nebudeme muset po letech dokazovat a dokládat, kdy, kde a za kolik jsme byli zaměstnaní? Celkem jednoduše, protože každý si může jednou za rok požádat ČSSZ o vyhotovení informativního osobního listu důchodového pojištění, který obsahuje údaje, které za něj vykázali jeho zaměstnavatelé. A prověřit si tak svou celou pracovní historii.

Navíc ČSSZ letos již potřetí automaticky rozesílá lidem v předdůchodovém věku (letos ženy ročník 1959, muži) přehled jejich „konta“, aby si je mohli s předstihem zkontrolovat a případně dát do pořádku.

Může se stát, že kýžené doklady a potvrzení najdete až dodatečně a s pocitem, že nám celou dobu zbytečně utíkaly peníze. Není však nic ztraceno, protože předložit chybějí dokumenty je možné kdykoli a navíc částka, kterou jste považovali za ztracenou, bude dopočítána s platností až pět let dozadu. Možností, jak se vlastní iniciativou domoci vyššího důchodu, je však víc a budeme se jimi zabývat v příštím díle naší Poradny.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Zaměstnání

Nabídka volných pracovních míst klesá

Navzdory nepřesvědčivým výsledkům české ekonomiky v posledním roce a půl se situace na trhu práce rozhodně nijak dramaticky nevyhrotila. Ekonomika byla sice v útlumu, na trh práce přicházeli další lidé, nicméně …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Kolo stojí desetitisíce. Tak proč ho nemáte pojištěné?

Poradna
První jarní paprsky každoročně vylákají ven i ty, kdo se za sportovce zrovna nepovažují. Ať už na kole trháte rekordy, nebo jste spíše kochací typy, měli byste si být vědomi, že kolo není spojeno jen s příjemnými zážitky, ale také celou řadou rizik. Na většinu z nich myslí pojištění.