Prezident Zeman nepěkně nakopl místopředsedu sněmovny Fialu

30.11.2017 22:29

Pravidelný čtvrteční týden s prezidentem na TV Barrandov přinesl odpovědi opět na žhavá aktuální témata domácí politické scény, ekonomických trendů, ale také zahraniční politiky.

Prezident Zeman nepěkně nakopl místopředsedu sněmovny Fialu
Foto: ReproFoto: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

„Jak hodnotíte jména navržených ministrů,“ pronesl hned na úvod generální ředitel TV Barrandov, a otevřel tak žhavé téma tohoto týdne. Aneb předání seznamu lidí, kterými by chtěl Andrej Babiš obsadit vládní křesla do rukou prezidenta republiky. „Dosavadní ministry za hnutí ANO už znám a nemám k nim žádné výhrady,“ odpověděl prezident. A co hlava státu říká na to, že současná ministryně pro místní rozvoj má být ministryní obrany? „Ano, bylo to pro mě překvapení,“ pronesl a kontinuálně pokračoval, že do jmenování nové vlády nebude podle dohody se šéfem hnutí ANO prozrazovat konkrétní jména. „Počkejme a uvidíme,“ zdůraznil.

V souvislosti se jmenováním nové vlády slýcháme stále častěji slovo odbornost. Jak prezident tuto odbornost bude hodnotit, i to byl jeden z dotazů, který v hlavním vysílacím čase na TV Barrandov zazněl. Miloš Zeman podle svých slov má jasno. Domnívá se, že podle předložených životopisů bude snadné predikovat získané zkušenosti kandidáta.

Minulé dny s sebou přinesly i personální změny v dolní komoře parlamentu. Radek Vondráček byl zvolen do čela sněmovny. Prezident volbu vnímá pozitivně. „Zapůsobil na mě velmi dobrým dojmem,“ pronesl na adresu Radka Vondráčka.  

Minulý týden byl charakteristický také tím, že pražská ODS volila nové vedení, do kterého se nedostal Klaus mladší. „Já nejsem specialista na ODS,“ odpověděl překvapeně prezident na otázku, co si o volbě myslí. A u tématu ODS se zůstalo o trochu déle. Tentokrát se zabrousilo na téma Petra Fialy v křesle místopředsedy dolní komory. Tam by prezident podle svých slov raději viděl Jana Bartoška, který již ve funkci figuroval a má s ní zkušenosti.  

Dominantním tématem minulého týdne byla také rošáda ohledně zasedacího pořádku ve sněmovně. „Není to vůbec důležité, ale je důležité vědět, kdo se k tomu vyjadřuje,“ myslí se prezident a pokračuje, že to má určitý vypovídající charakter o dané osobě.  

A jaký má názor Miloš Zeman na to, že v čele TOP 09 vystřídal Miroslava Kalouska Jiří Pospíšil. „Vy mě neustále tlačíte do hodnocení tu do ODS, a tu TOP 09,“ odvětil prezident a vysvětlil, že k pravicovým stranám nechová logicky přílišnou náklonnost.

Řeč přišla i na vnímání občanů ČR členství v Evropské unii. Podle statistiky totiž vyplývá, že 36 % občanů ČR je nespokojeno se členstvím v EU. Oproti tomu Slováci jen ze 14 %. Pana prezidenta to nepřekvapuje. „Slováci mají euro, a tím vzniká jakási příslušnost k EU,“ připomněl. Občané Slovenské republiky jsou podle něho na euro hrdí, proto je pochopitelné, že na Slovensku je menší procento občanů, kteří chtějí vystoupit z EU.

Další ekonomické téma se okrajově dotklo růstu světové ekonomiky. Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) odhaduje, že tempo růstu bude v příštím roce na vrcholu. „Každá ekonomika se vyvíjí v cyklech, to není nic nového,“ pronesl prezident. Co je podle něho ale podstatné, je, že nikdo neví, ani OECD, jak dlouho daný cyklus bude trvat.

A zpět k nám. Žhavé téma nejen posledního týdne představuje trh s nemovitostmi a hypoteční úvěry. Podle hlavy státu nejvyšší multiplikátor je investice do dopravy a hned na druhém místě stojí investice do bytové výstavby. „Ano, podporujme investice do výstavby,“ přitakal prezident. A aktuální nízké úrokové sazby komentuje slovy: „Procento roste, jde o krátkodobou situaci, která se pravděpodobně nebude opakovat,“

A na závěr za hranice. Ostře sledovaným tématem je zkrachovalé jednání o vládě v Německu. Tak jako minulý týden prezident závěrem řekl: „Pevně doufám, že dojde k obnovení velké koalice.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…