Hlavní navigace

Lidé už se za prací do zahraničí stěhovat nechtějí. A pokud přece, chtějí práci i pro partnera

Sdílet

Ochota lidí stěhovat se do jiné země kvůli práci klesá. Za posledních 5 let se snížila o 7 procentních bodů. Zatímco v roce 2012 by se kvůli lepším finančnímu ohodnocení přestěhovalo 25 % dotázaných i na dva roky, v roce 2017 by k takovému kroku bylo ochotno jen 18 % respondentů. Pokud by ale zaměstnavatel zajistil místo i jeho partnerovi, přestěhovalo by se 36 % dotázaných. Vyplynulo to ze studie auditorské a poradenské společnosti BDO. Na trvalo by se do zahraničí odstěhovalo kvůli práci 17 % dotázaných.

Výrazně se také liší motivace, která by lidi přesvědčila ke stěhování za prací mimo rodný stát. Před lety stačilo nabídnout velké finanční ohodnocení. Dnes ale lidé zvažují mnohem více. Lidé zvažující práci v zahraničí ale stále více sledují i jiné aspekty. Například zda dostanou bezplatné jazykové kurzy nebo zda budou mít v případě dočasného vycestování zajištěnou práci po svém návratu. Ptají se více, co bude znamenat pobyt v zahraničí pro ostatní rodinné členy, zda se firma alespoň nějakým způsobem postará o manželku nebo zda budou zdarma letenky pro rodinné příslušníky, uvádí Lukáš Hendrych, partner auditorské a poradenské společnosti BDO.

V současné době tak převažuje trend, kdy lidé raději dojíždějí a na noc se vracejí k rodině, než aby se dlouhodobě přestěhovali. Když už by na stěhování přece jen došlo, nejatraktivnější jsou pro zaměstnance Spojené státy americké (30 %) a Kanada (22 %).

Ochota k vycestování je také nejvyšší u lidí do 35 let (25 %).

Ochota lidí stěhovat se za prací do zahraničí.
Autor: BDO

Ochota lidí stěhovat se za prací do zahraničí.

Následují seniorní řídící pracovníci a svobodní lidé. Naopak lidé s nižším vzděláním by se do zahraničí přestěhovali jen v 17 % případů.

Našli jste v článku chybu?
  • Aktualita je stará, nové názory již nelze přidávat.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor aktuality

Psaním jsem skloubila své znalosti ze studií financí a žurnalistiky. Ráda se učím nové věci, tančím a běhám.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).