Hlavní navigace

Internetové a mobilní bankovnictví Volksbank Löbau-Zittau

27. 11. 2017
Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Kdo chce pravý německý účet od německé banky, má možnost využít služby malé žitavské banky, která má kanceláře v Praze a Liberci. Ukážeme si, co umí její internetové i mobilní bankovnictví.

Německá družstevní banka Volksbank Löbau-Zittau (VR Bank) je malá regionální banka v Sasku. Stabilita a bezpečí. Tato dvě slova jsou synonymem německého družstevního bankovnictví, a to je také častým důvodem, proč čeští klienti hledají služby této banky. Vklady jsou pojištěny na 100 %, jinak napsáno také neomezeně, a ručí za ně Bundesverband der Deutschen Volksbanken und Raiffeisenbanken. Více se dočtete v rozhovoru s šéfem banky Wolfgangem Zürnem v článku Chceme být druhou bankou pro občany a firmy.

Základní poplatky

Hlavním finanční produktem je běžný účet pro firmy a podnikatele, nebo pro soukromou klientelu. V roce 2016 však VR Bank zvýšila základní poplatky, čímž některé klienty naštvala. Ke dni publikace článku platí tyto poplatky:

  • 1 € – měsíční paušál za vedení účtu, cca 25,50 Kč
  • 0,40 € – odchozí platba v rámci EU (europlatba), cca 10,20 Kč
  • 0,50 € – příchozí platba v rámci EU, cca 12,80 Kč
  • 5 € ročně – debetní karta VPay, cca 127 Kč
  • 0 € – internetové a mobilní bankovnictví

Internetové a mobilní bankovnictví

Internetové a mobilní bankovnictví VR Bank je unifikované, jako další internetová bankovnictví německých volksbanek a raiffeisenek. Liší se v zásadě jen názvem banky a vše ostatní běží na stejném pozadí. Mobilní aplikace je dostupná pro Android a iOS.

Prostřednictvím IB a mobilních aplikací můžete transakčně ovládat svůj německý účet, tj. zadávat europlatby, trvalé platby, spravovat inkasa, ale také zakládat termínované vklady či investovat do investičních produktů skupiny Union Investment, pokud máte s bankou sepsanou komisionářskou smlouvu.

Prohlídnout si IB VR Bank můžete pomocí tohoto videa. (Video je v němčině, ale pochopíte jej.)

Současná verze IB už umí i správce financí a třídění transakcí podle kategorií. (Video je v němčině, ale pochopíte jej.)

Co všechno umí mobilní aplikace pak ukazuje toto video. (Video je v němčině, ale pochopíte jej.)

Bance můžete zasílat požadavky pomocí zpráv, ty podepisujete elektronicky a kromě různých požadavků takto můžete na dálku třeba i zrušit účet. Po založení účtu tak do VR Bank už nikdy nemusíte chodit.

Horší je to s ovládáním platebních karet, ty v IB nevidíte a jejich nastavení řeší pobočka (přes zprávu v IB). K dispozici máte historii bankovních výpisů v PDF.

Pro zahraniční platební příkaz mimo eurozónu musíte použít papírový formulář a jde o poměrně drahou službu (v přepočtu 500+ Kč).

Zabezpečení

Do IB se přihlašujete vygenerovaný číselným ID, to si ale můžete změnit na jakýkoliv alfanumerický alias.

Transakce potvrzujete několika způsoby. Můžete používat autentizační kalkulátor. Ten je propojený s vaší debetní kartou VPay a při každé transakci vygeneruje unikátní kód TAN, kterým ji podepíšete. Potřebujete mít notebook nebo monitor bez filtru, protože kalkulátor přikládáte k displeji monitoru. Následující video ukazuje průběh potvrzení transakce. (Video je v němčině, ale pochopíte jej.)

Druhou možností jsou autentizační SMS kódy zasílané na váš mobil. Jenže banka je posílá pouze na německá čísla, s českým mobilním číslem máte smůlu. Následující video ukazuje průběh potvrzení transakce. (Video je v němčině, ale pochopíte jej.)

skoleni_15_5

Třetí možností je novinka v podobě mobilní aplikace VR-SecureGo (Android, iOS), která vám generuje jednorázové TAN kódy. Přesnou představu si můžete udělat pomocí následujícího videa. (Video je v němčině, ale pochopíte jej.)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor se věnuje publikační činnosti v oblasti osobních financí. Specializuje se na finanční produkty, spotřebitelská témata a osobní silniční dopravu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).