Vánoce podle Čechů, Slováků a Poláků

Každý čtvrtý Čech začíná s nakupováním vánočních dárků koncem léta. Slováci mají radši umělé vánoční stromky a mezi všemi dotazovanými národy jsou to Poláci, kteří se nejpozději dostávají do vánoční nálady. Takové jsou výsledky průzkumu Westwing Home & Living, největšího nákupního klubu s bytovým vybavením a dekoracemi v Evropě.

Češi s přípravami začínají jako první

Vánoce jsou nejdůležitějším svátkem roku pro převážnou většinu respondentů. Češi, Slováci i Poláci shodně odpověděli, že s vánočními přípravami začínají dávno před Štědrým dnem. A jako první – Češi. Až 93 % jich uvedlo, že s vánočními přípravami je nejlépe začít začátkem prosince. Podobný názor má i 83 % Slováků a 81 % Poláků. Velká skupina z nich však přiznala, že některé vánoční dárky a dekorace kupují již v srpnu a září – 26 % Čechů, 19 % Poláků a 15 % Poláků.

Mladí pociťují vánoční náladu již od listopadu

Podle průzkumu provedeného společností Westwing Home & Living většina dotazovaných Čechů, Slováků i Poláků pociťuje vánoční náladu s první adventní nedělí anebo s příchodem Mikuláše. Výjimkou jsou však mladí lidé. Až 43 % Čechů, 27 % Slováků a 23 % Poláků mladších 25 přiznalo, že je vánoční nálada ovládá již od začátku listopadu. Společně s věkem roste i počet osob, které vánoční náladu pociťují teprve během Štědrého dne nebo krátce před ním. Nejméně takto uvažujících osob je v České republice – pouhých 14 %. Na Slovensku podobně smýšlí 24 % a v Polsku až 30 %.

Vánoční výzdoba doma i venku

Více než polovina respondentů v každém z dotazových národů uvedla, že vánočními dekoracemi zdobí celý dům či byt. Nejvíce si vánoční výzdobu užívají Češi. Více než 60% jich zdobí celý dům či byt a dalších 38 % zdobí stromeček a k tomu přidá ještě několik menších vánočních detailů. Na Slovensku zdobí celý interiér svého domova 56 % respondentů a v Polsku pouze 52 %. Před Vánoci ale nezvelebujeme pouze vnitřek našich domovů – 70 % všech respondentů uvedlo, že vánočními dekoracemi zdobí i balkón, terasu nebo zahradu.

„Výsledky průzkumu potvrzují trend, který pozorujeme již delší dobu – Češi rádi nakupují vánoční dekorace a neomezují se pouze na ozdoby na stromeček. Stále častěji kupují i předměty, které jsme ještě nedávno vídali pouze ve výlohách nákupních center, jako například velké svítící soby či lední medvědy” – říká Delia Fischer, zakladatelka a kreativní ředitelka Westwing Home & Living, a jedním dechem dodává „Velké oblibě se těší také voděodolné svítící dekorace a girlandy, což potvrzuje, že stále častěji do vánočního hávu zahalujeme i naše balkóny, terasy a zahrady. ”

A na konec téma, které budí nejvíce emocí: stromeček živý či umělý? Pro 69 % Čechů a 66 % Poláků jedině živý! Překvapením je postoj Slováků – 35 % respondentů uvedlo, že mají radši stromeček umělý a téměř jedné třetině dotázaných na druhu stromečku nezáleží.

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Tiskové zprávy

Začal Global Money Week 2024

Od pondělí 18. do neděle 24. března 2024 se v České republice koná 12. ročník celosvětové vzdělávací akce Global Money Week. Česká bankovní asociace letos v jeho rámci opět pořádá národní kolo finančně-vědomostní …

Jak zajistit pojištění kola proti krádeži

Plánujete pořízení nového jízdního kola, abyste si již brzy mohli užívat první jarní vyjížďky? Pak byste měli pamatovat na to, že krádeže kol jsou v České republice velice časté. Podle policejních odhadů je ročně …

Predikce ceny bitcoinu v roce 2024: Co říkají experti?

Rok 2023 pro bitcoin znamenal jízdu na horské dráze. Po rekordním růstu v roce 2021 zažila tato nejstarší a nejrozšířenější kryptoměna (BTC) v roce 2022 prudký pokles a klesla pod 20 000 amerických dolarů (USD). V …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Kdo uvidí vědeckou ministryni Langšádlovou, získává bod!

Názor
Zatímco o některých politicích se dá říct, že vystupují na veřejnosti až moc a mohli by kapánek ubrat, o jiných platí, že jsou prakticky neviditelní a objeví se jen tu a tam. Do druhé kategorie patří i Helena Langšádlová z TOP 09. U ní je to ještě vážnější problém, protože je ministryní pro vědu, výzkum a inovace.