Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Čeká nás ve stáří hlad? Šéf důchodové komise: Máme penze jak za socialismu, ale dnešní ceny

Video se připravuje ...
Autor: bud - 
25. listopadu 2017
05:02

Český důchodový systém zdaleka není štědrý a je to kočkopes. Myslí si to šéf právě končící vládní důchodové komise, která diskutovala o budoucnosti penzí. Podle něj dnes velké množství seniorů nežije důstojně a to by se do budoucna mělo změnit. Komise se například shodla na tom, že by měl být zaveden minimální důchod pro všechny. „Mohlo by jít o částku 8 až 9 tisíc korun,“ řekl v rozhovoru pro Blesk.cz Martin Potůček.

„Důchodový systém rozhodně není štědrý a rozhazovačný,“ je přesvědčen Martin Potůček, který vedl důchodovou komisi zřízenou z podnětu vlády. Ta, stejně jako vláda, nyní končí. Zanechala ale dokument s radami a podněty, co by se s tuzemskými důchody mělo dít do budoucna. Reforma systému je nevyhnutelná a měla by brát v úvahu to, že Česko stárne. Jenže to politici už léta do značné míry ignorují a do zásadnějších změn se nehrnou, myslí si Potůček.

Senioři pod hranicí bídy

Podle něj jsou v Česku kapitalistické ceny, ale socialistické důchody. „Paradoxně ale ty socialistické důchody byly zásluhovější než ty dnešní,“ myslí a upozorňuje na to, že řada důchodců podle něj dnes nežije důstojně.

„Je hodně osamělých lidí v důchodu, kteří žijí na hranici chudoby. V okamžiku, kdy se objeví nutný větší výdaj, ocitnou se pod touto hranicí,“ říká Potůček s tím, že nejohroženější skupinu tvoří starší osamělé seniorky. „Pobírají například důchod i 20 let. Ale vzhledem k tomu, že na samotném začátku byl ten důchod nízký, nezvyšoval se jim tak rychle, jako rostly životní náklady.“ Dodává, že výjimečně nejsou starobní důchody na úrovni 6000 korun.

Růst starobních důchodů Růst starobních důchodů | Archiv CNC

Dnešní systém valorizace je podle komise nespravedlivý. „Z dlouhodobého hlediska prémiuje vysokopříjmové důchody a penalizuje ty nejnižší. A to se opakuje každý rok,“ říká Potůček s tím, že se musí změnit způsob výpočtu valorizace tím, že se například zvýší základní pevná složka penze.

Minimální důchod pro každého

Důchodová komise dospěla k závěru, že by bylo vhodné zavést nějakou formu minimálního důchodu, která by byla od určitého věku garantována všem nezávisle na tom, kolik zaplatili na sociálních odvodech.

„Když vezmeme běžný život, měl by se minimální důchod, který by zabezpečil minimální úroveň důstojného života důchodců, pohybovat mezi 8000 až 9000 korunami,“ upřesnil Potůček pro Blesk.cz s tím, že součástí tohoto systému by měly být i různé příspěvky, například na bydlení nebo na mimořádné životní situace.

Mladí lidé o penzi nepřijdou, peníze budou

Martin Potůček si také myslí, že tuzemský důchodový systém je nepřehledný a netransparentní. „Je to koškopes, který je financován z více zdrojů. Je spravovaný zákonem o důchodovém pojištění, ale má prvky sociálního zabezpečení a jdou do něj prostředky i z jiných zdrojů než z příspěvků na sociální pojištění,“ vysvětluje. Zároveň ale vyvrací mýtus, že by byl systém v minusu. „To není pravda. Z toho, jak je systém důchodů nastaven, nemůže být nikdy v deficitu.“

Zároveň vyvrací obavy, že se mladí lidé na státní důchody nemohou spolehnout a budou brát výrazně méně než dnešní senioři. „Je to mýtus. Na slušné důchody by mělo být vždycky. Ale do značné míry to záleží na rozhodování politiků,“ dodává v rozhovoru.

modrodolka ( 26. listopadu 2017 00:27 )

Je mi 74 let, pracuji o vyučení,od 16ti let.Maturitu jsem si dělala večerně, při práci. Nechápu, jak ti, co nemohou už pracovat a navíc jsou třeba sami, mohou vůbec vyjít. Je to STRAŠNÉ!!! A je na výsost sprosté přidat nám kolem 40ti korun (já měla 38!), jestli to bude teď 200, to je stejné svinstvo,ostoudné, směšné, to je asi tak svačina paňáků nahoře. Hlavně nikdy nezapomenou nám oznámit, kolik si přidali oni. Vinou jejich nízké inteligence, lenosti a do nebe sahající drzosti a hrabivosti, náš stát přišel o tolik, že nebýt toho, by všichni důchodci mohli žít slušně a ještě by zbylo. Vědí o tom vůbec,jak žijeme? Jestli to nevědí, hanba jim, jestli ano, tak si tedy s gustem z nás dělají prd.., promiňte, jinak to říct nejde. A tomu blbečkovi, co tu napsal, že se při loupeži prolákne, že důchodce třeba přišel o sto tisíc, vzkazuju. Víš proč? Škudlíme (a já stále pracuju), protože jsme hrůzou bez sebe, že bude hůř (a bude), kde a jak skončíme, že nebudem mít na starobinec, na léky, na taxíka, až nebudem moct dolézt k doktorovi.Umíš si představit, ty zlej inteligente, co to je pro důchodu, když z 9.000,- najednou, mimo. nájmu, jídla, léků, musí vysolit třeba několik tisíc za zubaře? Nebo potřebuje zámečníka, který si řekne balík, jenom že přijde a to je vedle v ulici.A o vymalování si taková bábinka může už jen snít.Běda, když si klekne pračka, je potřeba instalatér atd.Kéž ti to jednou dojde.

altamira ( 25. listopadu 2017 23:00 )

A nejlepší ironie je, že si ten zm.rd zlodějský Topolánek vůbec dovolil kandidaturu na prezidenta!!! To si skutečně myslí, že český národ je národ tupců, imbecilů a sklerotiků???

altamira ( 25. listopadu 2017 22:49 )

Píše se tu, že ne až 8 tisíc, ale možná 8 až 9 tisíc! To je neuvěřitelné, lidi, co prožili půlku života na pracáku, i čer.né drž.ky, co v životě ani nehrábly, by dostaly automaticky takový důchod, jako lidi, co odpracovali s nízkým příjmem třeba i více jak 40 let . A k tomu všechny ty sociální dávky, které barevní berou celý život, než se dožijí důchodového věku...

anna1234 ( 25. listopadu 2017 17:15 )

.. hypotéky jsou skvělá věc, ale tak akorát pro banky, které na nich vydělávají obrovské peníze. Ale pro normální lidi je hypotéka obrovská zátěž a starost.

sores ( 25. listopadu 2017 15:07 )

Nejhorší je,že ať se děje co se děje,češi budou držet hu.b.u a udělají předklon! Jsme taková při.po.sr.aná rasa, což je o nás známé.A tím že češi nestávkují,nedemonstrují jsou vlastně spoluůčastníci všeho co jim vadí,mlčení je přeci souhlas,nebo né?

Zobrazit celou diskusi