Zeman zahájil podnikatelské fórum v Jekatěrinburgu a dostal doktorát

Zeman doktorem

Zeman zahájil podnikatelské fórum v Jekatěrinburgu a dostal doktorátNOVÉ 2
Svět
Echo24
Sdílet:

Zeman v Jekatěrinburgu převzal čestný doktorát Uralské federální univerzity, jednoho z největších ruských vysokoškolských a výzkumných pracovišť. Titul prezidentovi udělila Vysoká škola ekonomiky a managementu, která je jednou z hlavních univerzitních institucí. Dostal ho v rámci podnikatelského semináře, který se věnuje Spolupráci českých firem s partnery z uralského a západosibiřského regionu.

Podle ruských organizátorů byli na fórum pozváni zástupci firem z Uralského federálního okruhu, územní jednotky zahrnující šest ruských oblastí a autonomních okruhů.Jekatěrinburg, za sovětské éry Sverdlovsk, je tradiční průmyslovou oblastí a hlavním střediskem ruského hutního a těžařského průmyslu. Působí tu řada metalurgických provozů a závody na zpracování mědi, hliníku nebo uranu. Oblast je významným centrem zbrojařského průmyslu.

K největším uralským podnikům se řadí obří strojírenský konglomerát Uralvagonzavod, s nímž podepsala smlouvu česká firma Pragoimex. Spolupracovat bude na modernizaci českých tramvají ČKD T-3 pro ruská města. Tramvaje by se měly modernizovat v závodě Uraltransmaš v Jekatěrinburgu. Zeman dnes na fóru zvlášť ocenil smlouvu, díky níž česká společnost Zetor Tractors dodá na ruský trh během příštích čtyř let několik tisíc traktorů.

Během podnikatelského fóra byly uzavřeny čtyři dohody mezi českými a ruskými firmami. Celkem bylo během Zemanovy návštěvy v Rusku podepsáno třináct kontraktů v celkové hodnotě kolem 20 miliard korun.

Uralská univerzita má v regionu 14 odboček, navštěvuje ji v současné době přes 50.000 posluchačů. Vysoká škola, jejíž základy byly položeny ve 20. letech minulého století, nese jméno prvního ruského prezidenta z 90. let Borise Jelcina, který se u Jekatěrinburgu narodil a na místní univerzitě studoval. Na katedře bohemistiky uralské univerzity studuje kolem 50 ruských posluchačů.

Čtěte také: Kdo letěl se Zemanem do Ruska? Ke zveřejnění jmen se nikdo nemá

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články