VÍME PRVNÍ Bulhaři čističku za tři sta milionů nedodali. Letiště Praha podniká právní kroky. Hrozí obrovské sankce

24.11.2017 14:02

Bulharská firma Trace Group Hold měla pro akciovou společnost Letiště Praha rozšířit čističku odpadních vod za necelých tři sta milionů korun. Jenže ani téměř tři roky po zveřejnění výsledků výběrového řízení firma stavbu v uvedeném termínu nepředala, a právě kvůli tomu jí nyní hrozí ze strany zadavatele vysoké finanční sankce. Podle informací ParlamentníchListů.cz potřebují Bulhaři k dokončení stavby ještě přibližně půl roku a penále za prodlení bude zatím vesele nabíhat.

VÍME PRVNÍ Bulhaři čističku za tři sta milionů nedodali. Letiště Praha podniká právní kroky. Hrozí obrovské sankce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čistička, ilustrační foto

O tom, že bulharská firma Trace Group Hold, která patří na domovském trhu mezi poměrně velké hráče, získala lukrativní zakázku od firmy Letiště Praha a.s., informoval před třemi lety byznysový server Motejlekskocdopole.com.

Veřejná zakázka na rozšíření čističky odpadních vod letiště-Praha jih byla vypsána již v roce 2013, a to v původním odhadovaném rozsahu 400 milionů korun. Bulharská společnost výběrové řízení nakonec vyhrála s nabídkou o více než stovku milionů nižší a sice za 290 303 200 korun včetně DPH s bezkonkurenčně nejlevnější nabídkou. Zakázka se týká rozšíření čističky odpadních vod (ČOV, ČKV Jih, Letiště Praha Ruzyně) kolem ruzyňského letiště.

A zakázka, která je pro Trace Group Hold vůbec první v Česku, by mohla s trochou smůly být i poslední. Bulhaři totiž v dohodnutém termínu dílo nedodali a aktuálně proti nim Letiště Praha podniká právní kroky. „Jak vyplývá z uveřejněné smlouvy, dílo mělo být dokončeno a předáno již před několika měsíci. K tomu však ze strany dodavatele nedošlo. Dodavateli tak v souladu se smlouvou hrozí kvůli jeho prodlení s dokončením díla sankce,“ sdělila ParlamentnímListům.cz tisková mluvčí akciové společnosti Letiště Praha Marika Janoušková.

Pokuta bude vysoká

Podle dobře informovaného zdroje ParlamentníchListů.cz, který trvá na své anonymitě, potřebuje bulharská firma k dokončení díla ještě zhruba 6 měsíců. Za potížemi s dostavbou čističky by mohly být i údajné špatné vztahy firmy se subdodavateli z řad českých firem, informoval naši redakci zdroj. „Hrozí jim obrovská pokuta a penále, snad 400 tisíc za den,“ upřesnil zdroj.  

„Vztahy mezi dodavatelem a jeho subdodavateli nám nepřísluší komentovat,“ sdělila pro ParlamentníListy.cz tisková mluvčí akciové společnosti Letiště Praha Marika Janoušková. „S ohledem na to, že jsou již vůči dodavateli podnikány právní kroky, není možné v tuto chvíli další postup více komentovat,“ doplnila.

Letiště Praha a.s. je provozovatelem mezinárodního Letiště Václava Havla v Praze. Firma se nachází ve stoprocentním vlastnictví akciové společnosti Český Aeroholding, která sdružuje společnosti působící v oblasti letecké přepravy a přidružených pozemních službách na pražském letišti. Jediným a stoprocentním akcionářem Českého Aeroholdingu je stát zastoupený Ministerstvem financí České republiky.  

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Renáta Zajíčková byl položen dotaz

odklad

Dobrý den, hodně se teď řeší odklady do škol. Zajímalo by mě, proč v tomto směru vedeme? A jak se díváte na jejich zrušení, jak někteří navrhují? Máte dojem, že jsou zneužívány nebo je chyba jinde? Mám s odkladem zkušenost a přijde mi, že by jejich zrušení nadělalo víc škody než užitku. Děkuji za od...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

13:14 Vstupné 9000 Kč na Karlštejně. Otec rodiny v akci

Výlet na Karlštejn může zruinovat rodinný rozpočet? Pětičlenná rodina zaplatí za vstupné i 9000 Kč. …