Na internetovém portálu se před časem objevila nabídka na zprostředkování práce domů. Neznámý inzerent sliboval kontrolu komponentů pro textilní průmysl nebo sestavování a zdobení krabiček pro dárkové zboží. Jenže měl podmínku.

„Jako součást první zakázky požadoval zaplacení vratné zálohy ve výši 1500 korun,“ uvedl policejní mluvčí Bohumil Malášek. Jakmile zájemce zaplatil, následoval už dobře známý podvodnický scénář. Konec konverzace, žádná zakázka, peníze fuč.

Video
Video se připravuje ...

Mluvčí Policie ČR Bohumil Malášek informuje o rozsahu internetového podvodu. Zdeněk Matyáš

Kriminalisté mají jasno v pěti případech, dalších dvacet prověřují. Kdo stojí za podvodem, není zatím jasné. Poplatky totiž skončily na tzv. anonymním sběrném účtu, ke kterému má přístup jen pachatel či pachatelé.

Pátrání po neznámé výběrčí

Jednu podstatnou stopu kriminalisté přece jen mají. Fotografii ženy, která z podvodného účtu vybírala peníze. „Stalo se tak u bankomatů několika bank v Praze a v Berouně,“ upozornil mluvčí.

Informace vedoucí ke zjištění totožnosti ženy přivítají blanenští kriminalisté na telefonním čísle 974 631 337 nebo na tísňové lince 158.

Fotogalerie
3 fotografie