Kdo letěl se Zemanem do Ruska? Ke zveřejnění jmen se nikdo nemá

Podnikatelská mise v Rusku

Kdo letěl se Zemanem do Ruska? Ke zveřejnění jmen se nikdo nemáAKTUALIZOVÁNO 1
Domov
Michaela Cápová
Sdílet:

Na končící návštěvě Ruska doprovází prezidenta Miloše Zemana rekordně vysoký počet zástupců 132 českých firem. Jejich kompletní seznam však zveřejněný nebyl. Je mezi nimi třeba i Sigma Group, která sponzoruje Stranu práv občanů (SPO) a poskytla peníze Zemanovi na jeho prezidentskou kampaň v roce 2013. Prezidentovi Hospodářské komory Vladimíru Dlouhému vadí, že není seznam zveřejněný. Na druhou stranu je podle něj důležité hlavně to, že jsou firmy bezúhonné.

„Sigma Group tu dlouhodobě působí a má tu mnoho kontraktů. Proč by tu nemohli být? My účastníky těchto misí kontrolujeme pouze, zda platí daně, zda jsou bezúhonné a zda jinak nedluží státu,“ uvedl pro Echo24 prezident Hospodářské komory. Dodal také, že mezi podnikateli jsou lidé, kteří mají různé politické názory. „A řada z nich, stejně jako já, nejsou Zemanovi voliči, ale prostě zde mají trh. Přitom doma zaměstnávají někdy i stovky lidí,“ řekl Dlouhý.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Ani mluvčí prezidenta Zemana Jiří Ovčáček nechtěl složení delegace blíže specifikovat. Odvolal se na to, že prezidentská kancelář podnikatelskou delegaci, která prezidenta na cestě do Ruska doprovází, nepořádá. „Samozřejmě ji ale podporujeme,“ uvedl pro Echo24. Podnikatelskou misi totiž organizuje Svaz průmyslu a dopravy ČR a Hospodářská komora ve spolupráci s Komorou SNS.

Podle Vladimíra Dlouhého by však seznamy účastníků delegace měly být veřejnosti známy. „Není to správné, na naší straně o tom rozhoduje Hrad,“ uvedl a dodal, že „některé firmy to také nechtějí uvádět“. „Na druhé straně seznam uveřejnili na svých webech ruští partneři,“ dodal bez bližších podrobností.

Podle mluvčího Hospodářské komory Miroslava Dira je ale důvodů, proč nezveřejňovat seznam členů podnikatelské delegace, několik. „Podnikatelé si náklady své cesty hradí sami. Nejdůležitějším důvodem, proč žádný seznam zveřejňovat nehodlám, je to, že publicitou o nějakém kontraktu během podnikatelské mise média v minulosti už mnohokrát uškodila samotným účastníkům,“ napsal Diro pro Echo24 a dodal, že mise byla od začátku koncipovaná jako multioborová a otevřená všem firmám, které mají zájem působit na ruském trhu. „Přihlásit se tak mohla malá i velká firma z jakéhokoliv odvětví nebo oboru. Není proto obraz o jakémsi elitářské skupině podnikatelů, který média o misi vytvářejí, nijak věrný realitě,“ uvedl.

Přehled podnikatelů, kteří s prezidentem Zemanem do Ruska odletěli, získal server Seznam Zprávy. Ten napsal, že do Ruska poletí třeba právě zástupci firmy Sigma Group, která sponzoruje Stranu práv občanů (SPO) a která poskytla Zemanovi peníze na jeho prezidentskou kampaň v roce 2013. Podle serveru Zemana doprovází i František Koníček, který byl ministrem práce a sociálních věcí v Rusnokově vládě a kandidátem do Sněmovny za SPO.

Součástí delegace do Ruska je i Alena Vitásková, bývalá předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ), která tam odletěla jménem svého institutu řešit podporu a ochranu lidských práv. Vitásková informaci pro deník Echo24 potvrdila, náplň svého programu ale nechtěla blíže komentovat. „K této věci se vyjádřím až po návratu. Budu plně informovat, co vše jsme projednala,“ řekla. Na otázku, jak se dostala mezi vyvolené, kteří se Zemanem poletí, odpověděla stručně, že „tam má práci“.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte také:

Kommersant: Česká delegace se chtěla na protest vrátit z Ruska

Překvapivý pasažér v Zemanově letadle. Vitásková chce v Rusku řešit lidská práva

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články