Chaos, hádky, prodlevy. Ustavující schůze sněmovny se vleče

Ustavující schůze sněmovny

Chaos, hádky, prodlevy. Ustavující schůze sněmovny se vlečeNOVÉ
Ilustrační foto Foto:

Jan Zatorsky

1
Domov
Karolína Vaverková
Sdílet:

Ustavující schůze sněmovny ukazuje, že řídit stát jako firmu se nemusí dařit. Poslanci se schází už potřetí a není jisté, zda ustavující schůzi ukončí. V minulosti trvala většinou dva jednací dny a konala se po dohodě parlamentních stran. K té došlo teprve ve čtvrtek. Bez ukončení ustavující schůze nemůže současná vláda podat demisi a Andrej Babiš nemůže být jmenován premiérem.

Pravicová opozice vítěznému ANO vyčítá, že ustavující schůzi nepřipravilo, že chyběla základní dohoda o podobně sněmovny a že ANO nepřiznává koalici s SPD a komunisty. S těmi už vítěz voleb prosadil do čela mandátového a imunitního výboru komunistu Stanislava Grospiče a společně s hlasy Pirátů zvolili předsedou sněmovny Radka Vondráčka (ANO). Psali jsme o tom ZDE.

„Schůze trvají déle, pokud není deklarováno, kdo je řídí. To je přesně dnešní situace. Místo toho, aby bylo řečeno, že tady existuje nějaká hlavní koalice, která si rozdělí posty a zbytek nabídne opozici, se tu okolo hnutí ANO vytváří mlha a snaha zakrýt skutečnou většinu vytvořenou ve sněmovně,“ uvedl pro Echo24 dlouholetý poslanec za ODS Marek Benda. „Zatím to vypadalo, že zde existuje většina ANO, SPD a komunistů, která je schopná si prohlasovat v podstatě cokoli,“ dodal Benda.

Sněmovna dnes zvolila pouze čtyři místopředsedy. Fialu ne

Sněmovna dnes v tajné volbě zvolila místopředsedy dolní komory sociálního demokrata Jana Hamáčka, předsedu komunistů Vojtěcha Filipa, šéfa SPD Tomia Okamuru a poslance za Piráty Vojtěcha Pikala. Ani v druhém kole volby ale nebyl zvolen kandidát Demokratického bloku předseda ODS Petr Fiala. „My to bereme tak, jak to je. Vznikla tu koalice pro hlasování v Poslanecké sněmovně ANO, SPD a komunistů. Ta se rozhodla pro silovou politiku od prvního dne,“ okomentoval své nezvolení Fiala.

Živý přenos Živý přenos ukončen Čekáme
Ostatní online zpravodajství   

14:30 Vláda Bohuslava Sobotky může podat demisi

„Vzhledem k tomu, že skončila ustavující schůze Poslanecké sněmovny, vláda podá v souladu s Ústavou demisi. Stane se tak na nejbližším zasedání vlády, které již bylo svoláno na středu 29. 11.,“ informoval premiér Sobotka na Twitteru.

14:09 ODS znovu navrhne Petra Fialu do funkce místopředsedy

Uvedl to šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura.

14:08 Ustavující schůze sněmovny končí

Druhá schůze je svolána na úterý 28. listopadu ve 14:00.

13:50 Jermanová, Půta a Hlavatý se vzdali mandátu

Hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová a bývalý senátor Jiří Hlavatý (oba ANO) se vzdali poslaneckého mandátu. Stejně tak učinil hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN).

13:37 Sněmovna jedná o zřízení výborů Poslanecké sněmovny

Před tím zákonodárci schválili 18 ověřovatelů. 

12:44 Fiala považuje výsledek voleb za za demonstraci síly koalice ANO, SPD a KSČM

„Respektuji výsledek volby místopředsedů Poslanecké sněmovny, po událostech uplynulých dnů pro mě není překvapením. Výsledek považuji za demonstraci síly koalice ANO, SPD a KSČM a předzvěst dalšího vývoje,“ napsal předseda ODS Petr Fiala na Twitter.

12:00 Mandátový a imunitní výbor se bude žádostí o vydání Babiše zabývat příští týden

Uvedl to nový předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM). Policie poslala do sněmovny už druhou žádost o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo.

11:40 Piráti pro Fialu hlasovali

„Jednání se nám zase o něco protahuje,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš. Piráti dle něj při volbě místopředsedů hlasovali pro Petra Fialu, Jana Hamáčka a svého poslance Vojtěcha Pikala. Piráti už dříve avizovali, že pro kandidáta SPD a komunistů ruku nezvednou.

11:28 ODS: Nejsme překvapení. Nepláčeme, neprosíme

„Za měsíc jsme slyšeli stokrát, že ANO ctí poměrný systém. Ale kdo nepolíbí prsten, nepřijde poníženě prosit o funkce, žádné nedostane. Alespoň občané vidí, kdo na jaké straně stojí. My ten prsten kvůli žádným funkcím políbit nepůjdeme,“ uvedl předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. „My to bereme tak, jak to je. Vznikla tu koalice pro hlasování v Poslanecké sněmovně ANO, SPD a komunistů. Ta se rozhodla pro silovou politiku od prvního dne,“ uvedl předseda ODS Petr Fiala. 

11:20 ODS si vzala pauzu na poradu

Sněmovna se znovu sejde v 13:30. Po poradě klubu občanských demokratů se sejdou předsedové všech sněmovních klubů.

11:15 Faltýnek doporučí klubu ANO hlasovat pro Fialu

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek to řekl poté, co sněmovna v druhém kole nezvolila předsedu ODS Petra Fialu místopředsedou. Druhá volba se bude konat příští týden.

11:05 Demokratický blok, sociální demokraté a Piráti kritizují Fialovo nezvolení

„Udělali jsme dobře, že jsme vám nevěřili, milion čtyři sta tisíc voličů (voličů ODS, lidovců, STAN a TOP 09 – pzn. red.) nemá ve vedení sněmovny zastoupení, protože si to SPD, ANO a komunisté nepřáli,“ řekl šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Podle předsedy poslanců lidovců Jan Bartoška se mění časy. „A je potřeba si na to zvyknout,“ uvedl. Předseda Pirátů Ivan Bartoš zdůraznil, že svého zástupce ve vedení sněmovny druhá nejsilnější strana mít musí.

10:45 Farský: ANO pouze demonstruje sílu

„Nikdo z minulých vítězů voleb se nikdy nechoval takto demonstrativně silově. Chybí tu velkorysost, tady se jenom demonstruje síla,“ uvedl poslanec za STAN Jan Farský.

10:33 Petr Fiala nebyl v druhém kole zvolen místopředsedou sněmovny

„Nepolíbili jsme prsten,“ reagoval na nezvolení Fialy šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Vzpomeňte si na ty pokrytecké řeči o poměrném zastoupení ve vedení sněmovny,“ dodal Stanjura.

10:20 Okamura odmítl odpovědět na otázky České televize

Spor mezi Tomio Okamurou a reportérkou České televize vyvolal dotaz na aktivity Radka Kotena, kandidáta na předsedu bezpečnostního výboru, na sociálních sítích a sdílení zpráv dezinformačních webů. „Do toho nám nemluvte,“ uvedl Okamura a ČT označil za dezinformační médium.

10:14 Koten z SPD: Seznamuji se s prací ve výboru

Za priority označil kandidát na předsedu bezpečnostního výboru za SPD Radek Koten azylovou politiku, otázky držení zbraní, vězeňství a kybernetickou bezpečnost. SPD nehlasovalo v tajné volbě místopředsedů pro Petra Fialu. „ODS nás o hlasy nepožádala. Kdyby přišla a řekla, že stojí o naši podporu stojí, hlasy bychom jejímu kandidátovi na místopředsedu Petru Fialovi dali,“ uvedl šéf poslanců SPD Radim Fiala.

10:01 Místopředsedy sněmovny se stali Pikal, Okamura, Filip a Hamáček

Poslanci zvolili v prvním kole tajné volby místopředsedy sněmovny Vojtěcha Pikala (Piráti), Tomia Okamuru (SPD), Vojtěcha Filipa (KSČM) a Jana Hamáčka (ČSSD). Předseda ODS Petr Fiala v prvním kole neuspěl. Uskuteční se druhé kolo tajné volby. Jeho výsledky budou oznámeny v 10:30.

9:10 Poslanci volí v prvním kole místopředsedy

Zhruba v deset hodin oznámí sněmovní volební komise výsledky tajné volby. 

9:05 Pikal: Nemám ženu, děti, kočku ani psa

Jako jediný z uchazečů o místopředsednickou funkci se poslancům krátce představil Vojtěch Pikal (Piráti). „Nemám ženu, děti, kočku ani psa,“ uvedl mimo jiné v krátké řeči.

9:00 První schůze sněmovny pokračuje

Na místopředsedy kandiduje předseda ODS Petr Fiala, kterého navrhl Demokratický blok, předseda komunistů Vojtěch Filip, Jan Hamáček za sociální demokracii, Tomio Okamura navržený SPD a Vojtěch Pikal za Piráty. V prvním kole budou zvoleni ti, kteří získají nadpoloviční většinu hlasujících. „Pokud by ani v druhém kole nebyla obsazena všechna místa, konala by se nová volba v příštím týdnu,“ uvedl předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník.

8:30 Dnes pokračuje ustavující schůze Poslanecké sněmovny

Poslanci mají volit místopředsedy Sněmovny a rozhodovat o zřízení výborů. Sejdou se v 9:00.

Fialovo nezvolení vyvolalo velkou kritiku Demokratického bloku, sociálních demokratů i Pirátů. Předseda TOP 09 Kalousek označil za pokrytectví a neférovost, že zástupce druhé nejsilnější strany nebyl do vedení sněmovny zvolen. „Tady se jenom demonstruje síla,“ přidal se ke kritikům šéf frakce STAN Jan Farský. Podle předsedy frakce KDU-ČSL Jana Bartoška vzniká „hlasovací mašina“ ANO, SPD a KSČM. Rovněž podle předsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky lze dovodit, že funguje „ďábelská koalice“.

„Jsme přesvědčeni, že slovo by se mělo držet,“ uvedl předseda Pirátů Ivan Bartoš v souvislosti s podporou, kterou Fialovi deklaroval šéf sněmovní frakce ANO Jaroslav Faltýnek. Faltýnek slíbil, že bude nabádat poslance ANO, aby Fialu ve druhé volbě místopředsedy sněmovny příští týden podpořili. Zástupci KSČM soudí, že kandidát ODS nakonec zvolen bude. „Nejsme domluveni na žádném bloku,“ popřel úvahy o hlasovacím spojenectví ANO, SPD a KSČM předseda SPD Okamura. Vyslovil se pro poměrné zastoupení.

Ustavující schůzi kritizuje opozice od jejího začátku

„Takový zmatek a binec, který tady probíhá teď, tady ještě nebyl,“ uvedl na středečním zasedání sněmovny volební lídr STAN Jan Farský s tím, že se možná o spolupráci ve sněmovně jednalo, ale STAN nebyli přizvání. „Teď ta jednání probíhají v přímém přenosu na půdě sněmovny,“ dodal.

Hnutí ANO je kritizováno za chaos během ustavující schůze i z dalších stran. Šéf poslaneckého klubu lidovců Jan Bartošek už v pondělí označil ustavující schůzi za nepřipravenou. „A nepřipravilo ji hnutí ANO,“ dodal.

První schůzku všech sněmovních stran svolalo ANO až měsíc po volbách. Sešly se včera. Zástupci sněmovních stran se dohodli na počtu výborů a na počtu jejich členů. Debata ve sněmovně se ale povede ohledně obsazení místopředsednických postů a některých výborů. Neshoda se týká třeba toho, že v čele bezpečnostního výboru má být poslanec za SPD Tomia Okamury Radek Koten. Nesouhlasí s tím například Demokratický blok či sociální demokraté.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

V minulosti trvaly ustavující schůze zpravidla dva jednací dny. Například po volbách v roce 2013 sněmovna zvolila předsedu dolní komory a místopředsedy v jeden den (na druhém setkání ustavující schůze 27. listopadu 2013). Nyní se volba předsedy odehrála ve středu a volba místopředsedů je naplánována na pátek.

Výjimkami je rok 2006 a specifické schůze po vzniku samostatné České republiky v roce 1993. V roce 2006 dopadly volby patem a projevilo se to na ustavující schůzi. Volby vyhrála ODS s více než 35 procenty, jenže druhá ČSSD zaostala jen o přibližně 3 procenta. I kvůli tomu bylo povolební vyjednávání bouřlivé a shoda na předsedovi sněmovny nebyla. Nakonec se strany dohodly na kompromisním kandidátovi ČSSD Miloslavu Vlčkovi. Tím fakticky došlo k odblokování sněmovny a stará vláda mohla podat demisi.

Volba pátého místopředsedy se odehraje až příští týden. Petr Fiala nebyl ani ve druhém kole první volby zvolen. Předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO) už na začátku týdne avizoval, že možná ani tato dvě kola nebudou dost.

„Musela by se vyhlásit úplně nová volba s úplně novými lhůtami a na ta případně neobsazená místa, ať už by bylo jedno, dvě nebo tři, by kluby musely dát nové návrhy. To by se mělo odehrát potom v příštím týdnu. A když si vzpomenu na to předchozí volební období před 4 lety, tam se to právě stalo, že jedno místo zůstalo neobsazené a bylo předmětem ještě poměrně velkého politického boje. Můj subjektivní pocit je, že minimálně u toho jednoho místa to i letos bude podobné,“ uvedl ve středu Kolovratník.

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Čtěte dále: Místopředsedy sněmovny chtějí být Fiala, Filip, Hamáček, Okamura a Pikal

Mandátový výbor vede stalinista, bezpečnostní člověk od Okamury

Sdílet:

Týdeník Echo

Koupit
×

Podobné články