EUR 25.235

USD 23.616

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.235

USD 23.616

Nekupujte zajíce v pytli! Nechte si nemovitost zkontrolovat

 

Nákup nemovitosti bývá životním rozhodnutím za miliony korun. Některé placené služby mohou ušetřit nemálo peněz i starostí. Kupující i prodávající se jim přesto často vyhýbají. Jaké výhody přináší technická kontrola nemovitostí a kolik stojí?

Loading



 


Technická kontrola nemovitosti pomáhá kupujícím i prodávajícím zjistit skutečný technický stav domu či bytu a odhalit vady ještě před koupí. Je vhodná při koupi novostavby i staršího bydlení. Starší bydlení je dobré si nechat zkontrolovat ještě před podpisem rezervace a novostavby nejpozději před přejímkou stavby.
„Zatímco v západních zemích je technická inspekce běžnou součástí prodeje nemovitostí a například v USA figuruje u více jak devadesáti procent prodejů, v České republice bývá kupujícím technický stav budovy ve většině případů zamlčen,“ říká Michal Flachs, jednatel společnosti Zdravá nemovitost.
Na řadu kupujících tak mohou čekat nepříjemná překvapení. „Zkušenost s pozdějším objevením vad má podle našeho průzkumu téměř jedna třetina kupujících. Ve skutečnosti jich ale bude mnohem více, protože některé defekty se projeví až po delším čase, přestože byly, zatím bez viditelných příznaků, přítomny již během nákupu, vysvětluje Michal Flachs.

Technická kontrola přidaná hodnota pro obě strany

Technická kontrola skýtá řadu výhod jak pro kupující, tak pro prodávající. „Strana prodávající díky technické kontrole může kupujícího upozornit na konkrétní vady a díky tomuto upozornění se mohou strany domluvit na kupní ceně, která bude odpovídat nejen tržní hodnotě, ale též opravdovému stavu nemovitosti,“ říká Andrea Daňhelová, vedoucí právního oddělení Fincentrum Reality.
Podle § 2095 Občanského zákoníku je prodávající povinen odevzdat kupujícímu předmět koupě v ujednaném množství, jakosti a provedení. „V případě, že takové předem stanovené vlastnosti věc nemá, může kupující uplatnit právo z vadného plnění, a to vytknutím například skrytých vad nemovitosti, které navíc může uplatnit ještě pět let od nabytí vlastnického práva,“ vysvětluje Andrea Daňhelová.
Při objevení vad požaduje kupující nejčastěji slevu z kupní ceny, v horším případě může ale od kupní smlouvy i odstoupit. Inspekce proto chrání prodávajícího, protože kupujícího v technické zprávě na vady předem upozorní a ten je tak nemůže namítat. Pro kupujícího je zase technická zpráva ujištěním, že nekupuje „zajíce v pytli“.

Za služby se platí!

Inspekci nemovitostí nabízejí nezávislé společnosti, ale i realitní kanceláře jako součást placených nadstandardních služeb. V České republice ale často platí, co není zadarmo, to kupující ani prodávající většinou nechtějí.
Realitní kanceláře technickou kontrolu nemovitosti doporučují, ale zároveň upozorňují, že je potřeba si zajistit kvalitního inspektora. „Vzhledem k tomu, že tvorba technických zpráv je na jejím počátku, pohybují se na trhu inspektoři, kteří neposkytují zcela pečlivou službu, která by odpovídala za klientem vynaložené peníze,“ upozorňuje Andrea Daňhelová a dodává: „Nekvalitní nebo neprofesionální inspektor může pro prodávajícího v praxi představovat riziko neodhalení, respektive neupozornění na skryté vady včas a v druhém extrému pak může docházet k umělému či nepodloženému snižování kupní ceny.“
Kvalitní a objektivní technická zpráva dává právní jistotu jak kupujícímu, tak prodávajícímu. Cena technické zprávy se pohybuje od 3 000 korun do 20 000 korun. Záleží na referencích inspektora, velikosti nemovitosti, ale také na hloubce požadované inspekce. Čím rozsáhlejší kontrola, tím je samozřejmě služba dražší.

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje

 


Související články

příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

Tři příklady, jak zdanit příjem z prodeje nemovitosti v roce 2023

Pokud jste v roce 2023 prodali nemovitost, tak příjem z tohoto prodeje budete muset zdanit. Daň z příjmu nezaplatíte jen v případech, kdy jste od této daně osvobozeni. Jinak je nutné podat daňové přiznání a zaplatit daň z příjmu? Jak se takové daňové přiznání podává a jak do něj uvést příjem z prodeje nemovitosti? 

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

19. 12. 2023

whistleblowing: realitní kanceláře

Ochrana oznamovatelů v realitních kancelářích: Jaká jsou specifika?

Od 1. srpna musí mít povinné subjekty implementován interní oznamovací systém podle zákona o ochraně oznamovatelů. Tato povinnost platí mimo jiné pro účetní nebo realitní kanceláře, kteří však museli mít oznamovací systém v rámci systému vnitřních zásad zavedený již dříve. Jaká jsou specifika ochrany oznamovatelů u těchto zaměstnavatelů?

Text: Veronika Hejná

Foto: Shutterstock

17. 08. 2023

daň z prodeje nemovitosti

Budete platit při prodeji nemovitosti 23% daň z příjmu?

Prodej nemovitosti je za určitých okolností osvobozen od daně z příjmu. Jsou ale případy, kdy daň z příjmu budete muset zaplatit. Daň je splatná po podání daňového přiznání, které máte povinnost v letošním roce podat do 3. dubna, do 2. května při elektronickém podání. Jak se v takovém případě počítá daň z příjmu?

Text: Hana Bartušková

Foto: Shutterstock

04. 04. 2023


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *