450,8 + 120 milionů. Herman podepsal smlouvu o odkoupení vepřína v Letech

Odkup vepřína v Letech

450,8 + 120 milionů. Herman podepsal smlouvu o odkoupení vepřína v LetechAKTUALIZUJEME 1
Domov
Echo24
Sdílet:

Stát uzavřel smlouvu s majitelem vepřína v Letech u Písku, který stojí v místě koncentračního tábora pro Romy. Stát za budovy a pozemky zaplatí 450,8 milionu korun včetně daně, na sanaci a další úpravy areálu dá však dalších zhruba 120 milionů korun. Kupní smlouvu v Praze podepsali ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a předseda představenstva firmy AGPI, majitele vepřína, Jan Čech. Schvalovací doložku za stát podepsal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL). Muzeum se bude o areál starat.

Smlouva na 450 milionů korun řeší jen odkup objektů. Podle ekonomického náměstka ministra kultury Reného Schreiera však ještě přibližně 90 milionů korun bude stát odstranění budov a ekologické zátěže. Dalších 20 milionů korun se odhaduje na vybudování pietního místa. „S náklady na památník by mohly pomoci zdroje z takzvaných norských fondů,“ řekl náměstek. Na podobu památníku bude vypsaná architektonická soutěž. Předtím se ještě na místech odstraněných budov uskuteční neinvazivní archeologický průzkum.

Po podpisu smlouvy musejí dát souhlas s prodejem areálu státu ještě akcionáři podniku na valné hromadě. Je svolána na 4. prosince. Chov vepřů má v Letech skončit do jara. Důstojný památník by mohl na místě vzniknout během nejbližších let.

O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa na území tábora se hovořilo víc než dvě dekády, předchozí vlády problém odsouvaly. K uzavření vepřína Česko dostávalo výzvy ze zahraničí, romské komunity letošní rozhodnutí vnímají jako úlevu a zadostiučinění.

Čtěte také: Za odkup vepřína v Letech stát zaplatí zhruba 450 milionů korun

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články