Latimérie podivná byla poprvé ulovena v 1938 jako první živý zástupce lalokoploutvých. Do té doby byl podobný živočich znám pouze ve fosilním záznamu z období minimálně před 70 miliony lety! Její nejbližší příbuzní vyhynuli na konci druhohor a všichni lalokoploutví byli považováni za vyhynulé.

Latimérie je zástupcem rodu, který prošel předlouhým časem, aniž by se nějak výrazně změnil. Takoví živočichové se označují jako živocí fosilie. Latimérie tak například pamatuje Afriku ještě celou zalesněnou, tedy včetně východního pobřeží, kde dodnes v nevelkých počtech přežívá.

„Latimérie dorůstá délky až 2 metry a váží okolo 90 kg. Tvarem těla, šupinami a ploutvemi připomíná ryby, jde však o zástupce třídy nozdratí, která se odlišila od ryb již před více než 410 miliony let,“ píše na svých stránkách ostravská zoo. Blíže má tak více s plazy.

Vyskytuje se v hlubinách Mosambického průlivu, okolí Komorských ostrovů a v jižní Africe. Je vejcoživorodá. Její masité ploutve mají vnitřní stavbu podobnou stavbě končetin čtyřnožců.

Název nozdratí je odvozen od přítomnosti vnitřních nozder. Ty později čtyřnožcům umožnily dýchat atmosférický kyslík i při zavřených ústech. K tomuto druhu patří i bahník západoafrický, který je také k vidění v ostravském Pavilonu evoluce.

Model latimérie byl vytvořen podle fotografií pořízených v několika světových muzeích, kde jsou preparáty tohoto unikátního živočicha vystaveny. V Červeném seznamu je zařazena v kategorii kriticky ohrožený druh.