Bourání a sanace areálu v Letech. Stát nezaplatí jen za vepřín, kolem 120 milionů bude stát příprava památníku

Stát na sanaci a další úpravy areálu vepřína v Letech vynaloží podle odhadů ještě 120 milionů korun. Po podpisu kupní smlouvy mezi státem a majiteli vepřína to řekl ekonomický náměstek ministra kultury René Schreier.

Praha/Lety Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pietní místo Lety u Písku

Pietní místo Lety u Písku | Foto: Český rozhlas

Smlouva na 450 milionů korun řeší jen odkup objektů. Ve čtvrtek ji v Praze podepsali ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová a předseda představenstva firmy AGPI, majitele vepřína, Jan Čech.

Přibližně 90 milionů korun bude stát odstranění budov a ekologické zátěže, 20 milionů korun se odhaduje na vybudování pietního místa.

Za vepřín v Letech zaplatí stát zhruba 450 milionů korun

Číst článek

„S náklady na památník by mohly pomoci zdroje z takzvaných norských fondů,“ řekl náměstek Schreiber. Na podobu památníku bude vypsaná architektonická soutěž. Předtím se ještě na místech odstraněných budov uskuteční neinvazivní archeologický průzkum.

Chov vepřů má skončit v Letech do jara. Zástupce majitele vepřína při podpisu slíbil, že termín dodrží. Důstojný památník by mohl na místě vzniknout během nejbližších let. Po podpisu smlouvy musejí dát souhlas s prodejem areálu státu ještě akcionáři podniku na valné hromadě 4. prosince.

"Po dvaceti letech se podařilo vyrovnat se s touto zátěží minulosti a za to jsem velmi rád. Podle mého názoru je to korektně vyjednaná částka, která odpovídá všem parametrům," komentoval v říjnu finále vyjednávání o areálu v Letech lidovecký ministr kultury Daniel Herman.

O vykoupení vepřína a vybudování důstojného pietního místa na území tábora se hovoří víc než dvě dekády, předchozí vlády problém odsouvaly. Česko za vepřín na romském pietním místě sklízelo kritiku domácích i mezinárodních organizací. K odstranění farmy několikrát vyzval také Evropský parlament.

Vepřín Lety u Písku | Foto: Marek Podhora/MAFRA | Zdroj: Profimedia

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme