Archeopark Pavlov zaujal v zahraničí. Odborná porota ho ocenila jako nejlepší veřejný prostor

Bydlení
23. 11. 2017 11:04
Archeopark Pavlov zaujal porotu mezinárodní soutěže, která oceňuje nejlepší projekty z betonu. Dílo architektů Radko Květa a Pavla Pijáčka zvítězilo v kategorii veřejný prostor. A podle jednoho z autorů uspělo i díky neobvyklému konstrukčnímu řešení.
Architektonická kancelář Radko Květ ARCHEOPARK PAVLOV
Architektonická kancelář Radko Květ ARCHEOPARK PAVLOV | Foto: Ales Jungman

Archeopark Pavlov na Břeclavsku, který dostal loni ocenění Stavba roku, zabodoval i v mezinárodní soutěži CEMEX Building Award. Odborná porota soutěže, v níž soutěžilo 70 staveb z celého světa, projekt architektů Radko Květa a Pavla Pijáčka ohodnotila jako nejlepší veřejný prostor postavený z betonu.

Druhé se v kategorii veřejných prostor umístilo kulturní centrum v mexickém Teotitlánu a pomyslnou bronzovou medaili získal terminál v Bukaramanze v Kolumbii.

"Základním materiálem, ze kterého je budova Archeoparku vytvořena, je pohledový beton zpracovaný v nadstandardní kvalitě. Musím proto pochválit i stavební firmu, která odvedla opravdu skvělou práci," přiblížil jeden z autorů stavby Pavel Pijáček z Architektonické kanceláře Radko Květ.

Archeopark podle něj v soutěži uspěl i díky neobvyklému konstrukčnímu řešení. "Nadzemní části nemají klasickou střechu, celá vnější skořápka je provedena z betonu. Složité tvary prosvětlovacích věží si přitom vyžádaly zvláštní péči při projektování i velkou řemeslnou zručnost stavbařů," doplnil Pijáček. 

Soutěž oceňuje ty nejlepší projekty z Mexika a celého světa, které kreativním a inovativním způsobem využívají beton. Zaměřuje se přitom na udržitelnost a sociální rozměr stavby.

Mezinárodní vítěze vyhlásila porota v pěti kategoriích - rezidenční bydlení, dostupné bydlení, stavba, veřejný prostor a infrastruktura. Uděleny byly i čtyři speciální ceny za udržitelnost, inovativní konstrukci, dostupnost a společenskou hodnotu.

Soutěž CEMEX Building Award vyhlašuje firma CEMEX od roku 1991. Původně byla určena pouze projektům z mexického státu Nuevo Leon, od roku 2000 rozšířila svůj záběr na celou zemi a od roku 2004 je mezinárodní.                                                         

 

Právě se děje

Další zprávy