Sexuální obvinění vtrhla do Washingtonu a míří vysoko. V sázce je i Trumpova klíčová reforma daní

Daniel Anýž Daniel Anýž
23. 11. 2017 6:32
Aféra se sexuálním obtěžováním se v USA přelévá ze světa showbyznysu do politiky a médií. Zodpovídat se musí republikáni i demokraté a dosud respektovaní žurnalisté.
Foto: Reuters

Washington/Los Angeles - Svědectví žen i mužů o sexuálním obtěžování se z filmového průmyslu přesouvá do dalších velmi sledovaných odvětví. Do politiky a médií.

Třaskavá obvinění - na rozdíl od Hollywoodu - mohou mít v politice daleko závažnější "vedlejší dopady". Zasáhnou patrně i do vysoké politické hry v Kongresu, konkrétně mohou oslabit šance prezidenta Donalda Trumpa a republikánů na prosazení daňové reformy.

Bývalý soudce, republikán Roy Moore z Alabamy, byl v minulých týdnech kromě jiného obviněn, že si jako třicátník vynucoval sex po čtrnáctileté dívce. Až dosud byl přitom favoritem doplňovacích voleb do amerického Senátu, které se budou konat v polovině prosince.

Po vznesených obviněních však průzkumy ukazují, že by mohl zvítězit jeho demokratický soupeř Doug Jones.

Chybějící hlas "násilníka"

Pro republikány, kteří mají v Senátu jen křehkou většinu (52:48) hlasů, by to byla hodně nepříjemná komplikace. Při hlasování o reformě by museli udržet o to přísnější stranickou jednotu. Mohli by ztratit už jen jediný hlas.

Udržet disciplínu pro ně nemusí být vůbec jednoduché. Nejednotnost republikánů se ukázala už v případě neúspěšného pokusu o odvolání zdravotnické reformy Baracka Obamy.

Sedmdesátiletý Moore všechna obvinění popírá, ale řada republikánských senátorů už jej vyzvala, aby z boje o Senát odstoupil.

Bílý dům signalizuje, že by měl zůstat a přeci jen se pokusit udržet důležité křeslo pro republikány. Daňová reforma je nyní pro Trumpa, který na svém kontě dosud nemá žádný velký legislativní úspěch, klíčovým zákonem.

"Doug Jones z Alabamy? Nenechte se, lidi, oklamat. To by byl hlas proti daňovým škrtům," varovala v pondělí před demokratickým kandidátem na senátora poradkyně Bílého domu Kellyenna Conwayová v televizi FOX News.

Na otázku, zda lidé mají volit republikána Moora, odpověděla: "Já jen upozorňuji, že potřebujeme hlasy v Senátu na protlačení daňového zákona."

Ale ani demokraté, kterým sice svítá šance, že Trump s daňovou reformou neuspěje, se nemohou z obvinění proti Moorovi škodolibě radovat.

Přehodnocený Bill Clinton

Domino, které spustila aféra slavného producenta Harveyho Weinsteina, může skolit známé osobnosti i v jejich táboře.

V první řadě ohrožuje současného demokratického senátora z Minnesoty Ala Frankena, který už přiznal pravdivost jednoho obvinění z roku 2006, kdy ještě nebyl senátorem. Po druhém obvinění, kdy měl o čtyři roky později už jako senátor obtěžovat třicetiletou ženu, se už okamžitě objevily výzvy, aby rezignoval.

A jde o názory nejen ze strany republikánů, ale i od demokratických aktivistů, kteří tvrdí, že demokraté by si měli jednou provždy vyčistit stůl.

V tomto smyslu se celá aféra obrací i proti bývalému americkému prezidentovi Billu Clintonovi a je už přinejmenším zřejmé, že pohled na něho teď bude kritičtější. Podle demokratické senátorky Kirsten Gillibrandové měl Clinton v aféře s Monikou Lewinskou na konci 90. let rezignovat na prezidentský úřad.

"Myslím, že by to byla odpovídající reakce," vyjádřila Gillibrandová názor, který lze zobecnit jako současný postoj řady dalších demokratických politiků a komentátorů.

"Myslím, že jsme se mýlili," napsal například známý levicový bloger a komentátor Matthew Yglesias na webu Vox.com. Podle něj byla chyba, když demokraté Billa Clintona v aféře bránili. I podle Yglesiase měl exprezident rezignovat.

Včera prominent, dnes bez práce

Aféra Me Too mimo politiky naplno vtrhla i do médií. Kvůli obviněním ze sexuálního obtěžování padají známé osobnosti i v řadách žurnalistů.

Ještě do minulého víkendu byl pětasedmdesátiletý Charlie Rose jedním z nejrespektovanějších amerických televizních novinářů. Moderoval vlastní diskusní pořad na stanicích PBS nebo Bloomberg TV a spoluuváděl ranní show "This Morning" na celoplošné americké televizi CBS.

Po sérii obvinění, o nichž v pondělí jako první psal list Washington Post, je Rose po pětačtyřicetileté kariéře v médiích bez práce i prestiže.

Obdobně je na tom od pondělí také známý reportér listu New York Times, padesátiletý Glenn Trush, který pokrýval politiku v Bílém domě a loňskou prezidentskou kampaň.

"Omlouvám se každé ženě, která se v mé přítomnosti cítila nepohodlně, a za jakoukoli situaci, kdy jsem se choval nevhodně. Jakékoli chování, které u ženy vyvolává pocit, že není respektována, nebo kvůli kterému se cítí nepohodlně, je nepřípustné," napsal Trush v pondělí v reakci na vznesená obvinění.

A bez kontraktu na knihu

A možná při tom i lituje, že si před třemi týdny neušetřil slova, která napsal na adresu svého neméně známého kolegy, politického novináře a publicisty Marka Halperina.

"Mladí lidé, kteří přijdou do redakce, si zaslouží, aby se učili řemeslo, abychom jim pomohli. Ne aby byli podvedeni malými muži," glosoval Trush tehdy vznesená obvinění proti Halperinovi.

Ten sám jako novinář kromě jiného napsal (společně s Johnen Heilemannem) skvělou knihu Game Change o americké prezidentské kampani 2008 a byl prominentním komentátorem televizních stanic NBC a MSNBC.

Knihu o loňské kampani však Halperin už pravděpodobně nevydá. Nakladatelství Penguin Press zrušilo kontrakt, čímž spadla pod stůl i plánovaná televizní adaptace pro HBO.

Kampaň #metoo se do společnosti promítne represivně, tvrdí novinář Luděk Staněk v duelu s redaktorkou Respektu Silvií Lauder. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy