Hlad i obavy z cholery. Humanitární pomoc v Jemenu potřebuje 20 milionů lidí

Horizont ČT24: Miliony lidí v Jemenu potřebují humanitární pomoc (zdroj: ČT24)

V Jemenu akutně hrozí hladomor a epidemie cholery kvůli nedostatku pitné vody. Bez základní lékařské péče je v zemi patnáct milionů lidí. Saúdská Arábie už čtrnáct dní blokuje v odvetě za střelu vypálenou na své území jemenské přístavy. OSN tlačí na koalici vedenou Rijádem, aby do země pustila humanitární pomoc. Tu v Jemenu potřebují miliony lidí.

Jen nemocnice v Hudajdě přijímá dva a půl tisíce pacientů denně. Léky docházejí, nikdo ze zaměstnanců nedostal už rok zaplaceno a elektřina je luxusem, říká redaktorka ČT Dana Zlatohlávková.

„Máme pět generátorů, které pracují nepřetržitě. Ale ty neutáhnou třeba klimatizaci,“ popisuje ředitel nemocnice al-Thawra v Hudajdě Chálíd Suhajl.

Situace je kritická

Červený kříž varuje, že dva a půl milionu lidí v několika městech nemá přístup k čisté vodě. To jsou ideální podmínky pro epidemii cholery, na kterou už letos zemřelo přes dva tisíce lidí.

Patnáct milionů lidí má problém s nedostatkem jídla. „Vyzýváme mezinárodní společenství, aby zvýšilo tlak na zastavení války,“ uvedl lidskoprávní aktivista Valíd Vatírí.

Jemen zmítaný občanskou válkou se stal polem, na kterém se střetávají mocnosti Blízkého východu reprezentující dvě větve islámu. Šíitský Írán podporuje povstalce a koalice vedená sunnitskou Saúdskou Arábií vládu.

Už tak neúnosnou situaci zhoršila raketa vypálená na Rijád začátkem měsíce z jemenského území. Saúdská Arábie v reakci na to už čtrnáct dní blokuje jemenské přístavy i vzdušný prostor.

Výsledkem je, že ceny potravin a paliva letí nahoru a akutně hrozí hladomor. „Na diplomatickém poli pokračuje válka slov, na bitevním pak těžkých zbraní,“ říká Zlatohlávková.

Nejchudší země arabského poloostrova není schopná následky zvládat. Od března 2015 zemřelo přes osm a půl tisíce lidí, padesát tisíc je zraněných, miliony v nouzi. Aktuálně potřebuje humanitární pomoc 20 milionů lidí, polovina z toho jsou děti. Z Jemenu je z tohohle pohledu jedno z nejkrizovějších míst na světě, podotýká Zlatohlávková.