Peníze od dárce z daňového ráje: Úřad prověří, jestli protievropské hnutí neporušilo zákon

Napsal/a Eliška Hradilková Bártová 22. listopadu 2017
FacebookTwitterPocketE-mail

Podle organizace Transparency International existuje podezření, že hnutí Referendum o EU porušilo zákon, když přijalo peníze od neprůhledné firmy, jejíž vlastník sídlí v daňovém ráji. Na případ upozornil HlídacíPes.org. Podnětem se nyní bude zabývat Úřad pro dohled na hospodařením politických stran a hnutí.

Ten má nově kontrolovat financování politických subjektů a v pondělí dostal podnět k prošetření, jakým způsobem bylo před parlamentními volbami financováno protievropské hnutí Referendum o EU.

Podle Transparency International porušilo hnutí pravidla pro přijímání darů. „TI má za to, že politické hnutí Referendum o EU přijalo v rozporu s ustanovením § 18 odst. 1 písm. j) o sdružování v politických stranách a hnutích (ZPSH) dar od zahraniční právnické osoby, která není politickou stranou nebo fundací zřízenou k veřejně prospěšné činnosti,“ uvádí se k podnětu úřadu.

Protikorupční nevládní organizace vychází z informací zveřejněných na webu HlídacíPes.org, který upozornil na to, že neprůhledná firma Sycorax s koncovými vlastníky v USA a na Britských Panenských ostrovech zaslala hnutí 300 tisíc korun.

Tatáž neprůhledná společnost také registrovala webovou doménu hnutí. Osoby z nejbližšího okruhu společnosti Sycorax se také objevily na kandidátce hnutí nebo mezi jeho dárci. Představitelé firmy i vedení hnutí ovšem odmítli sdělit, kdo je skutečným vlastníkem společnosti.

Byla to jenom rozcvička

„Vzhledem k úzkému propojení politického hnutí RoEU a anonymní společnosti Sycorax, která je registrována v zahraničí, její majitelé a finanční toky nejsou známy a nelze je ověřit z otevřených zdrojů, panuje podezření, že hnutí využívá dary od zahraničních subjektů, což je v rozporu s ZPSH, uvádí Transparency International ve svém podání.

Vedení hnutí ale případné prošetřování neznepokojuje. „Vzhledem k tomu, co všechno jste si kolem nás zdaleka nejen vy už vymysleli, nás nějaké podání zrovna od něčeho takového jako je Transparency International opravdu nechává chladným,“ reagoval předseda hnutí František Matějka.

„Byla proti nám vedena brutální kampaň v podobě naprosté mediální ignorace. Dostali jsme řadu nálepek. Přesto všechno vězte, že jsme letos teprve začali, proběhlé volby byly rozcvičkou a v našem úsilí pokračujeme dál. Bez rozdílu toho, co o nás napíšete.“

Posléze předseda hnutí Matějka ve smířlivějším emailu uvedl, že se pokusí zjistit informace o tajemném dárci. „Byli jsme a jsme rádi, že nás podpořily fyzické i právnické osoby a opravdu jsme nezkoumali, věřte či ne, co kdo vlastní a proč. Požádám dárce o to, aby nám tedy pro Vás poskytl více informací, než nám ukládá zákon.“

Nástroj vlivných

Transparency International již dříve upozornila také na další rizika spojená s neprůhledným vlastnictvím donorů Referenda o EU.

„Skrytí reálného vlastníka sponzorujícího politické hnutí zvyšuje podezření, že tato antisystémová strana může být sponzorována například domácími či zahraničními vlivovými skupinami, které se mohou snažit účelově ovlivňovat politické klima v České republice,“ shrnul analytik TI Milan Eibl. „V konečném důsledku může být tato strana jen nástrojem několika vlivných pro další podněcování radikálních nálad ve společnosti.“

Podezření ohledně financování této protievropské strany posiluje také skutečnost, že – jak již upozornil HlídacíPes.org – Referendum o EU na rozdíl od většiny ostatních stran nezveřejnilo, komu peníze získané na darech nakonec proplatilo.

Přitom šlo o významnou sumu v řádech milionů – hnutí, které získalo ve volbách pouze 0,08% hlasů, obdrželo na sponzorských darech téměř 18 milionů korun, tedy čtyřnásobně vyšší sumu, než získala například strana Piráti.

Ke komu miliony nakonec doputovaly ale není dohledatelné, hnutí tuto informaci na transparentním účtu nezveřejnilo a odmítlo tak učinit i na přímý novinářský dotaz.

„Na jedné straně tak hnutí získává nepoměrně vysoké obnosy peněz od různých subjektů, které mají vazby až do zahraničí, a zároveň není doloženo, komu a pro jaké účely hnutí RoEU darované peníze dále poskytuje,“ shrnuje TI prohřešky hnutí v podnětu k prošetření.

Vizualizace pozadí a vazeb politického hnutí Referendum o EU

Vytvořeno v aplikaci ClueMaker společnosti Profinit. ©HlídacíPes.org

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)