Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Zeman zahájí česko-ruské podnikatelské fórum a sejde se s Medveděvem

Svět

  7:38
MOSKVA - Podnikatelské fórum jako místo pro rozšíření kontaktů mezi českými a ruskými firmami bude ve středu v Moskvě hlavním bodem programu státní návštěvy prezidenta Miloše Zemana v Rusku. Na seminář, jehož zahájení má být Zeman přítomen, přijelo v úterý do Ruska kolem 140 zástupců českých firem. Jde o nejpočetnější zahraniční podnikatelskou misi v dějinách České republiky.

Miloš Zeman se včera setkal s Vladimirem Putinem. foto: ČTK

Ještě před zahájením fóra se Zeman pokloní památce neznámého vojína položením věnce k jeho pomníku v Alexandrovském parku u Kremelské zdi. Původně plánovaný oběd s Michailem Gorbačovem se vzhledem ke zdravotnímu stavu bývalého sovětského prezidenta neuskuteční. Po zahájení podnikatelského fóra bude následovat Zemanova soukromá schůzka s ruským premiérem Dmitrijem Medveděvem v Gorkách u Moskvy. Jejich zatím poslední jednání proběhlo loni v červenci na evropsko-asijském summitu v mongolském Ulánbátaru.

Společenským vrcholem státní návštěvy bude velká večerní recepce na českém velvyslanectví v Moskvě. Prezident při této příležitosti předá státní vyznamenání několika osobnostem, třem veteránům druhé světové války, ruské bohemistce a ruské ochránkyni lidských práv.

V Moskvě má být ve středu rovněž podepsáno memorandum o založení česko-ruského diskusního fóra, platformy pro debatu o důležitých tématech vzájemných vztahů. Podle hradních zdrojů si česká strana od nové formy dialogu s Moskvou slibuje mimo jiné zpřístupnění některých dokumentů v ruských archivech pro české badatele.

Autor: