Zisk bank v USA ve třetím čtvrtletí vzrostl o 5,2 procenta

21.11.2017 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 21. listopadu (ČTK) - Americké banky ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily čistý zisk souhrnně o 5,2 procenta na 47,9 miliardy USD (1,04 bilionu Kč). Růst zaznamenaly více než dvě třetiny všech bank. Počet bank v problémech klesl na 104, což je nejnižší počet od prvního čtvrtletí 2008. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Federální společnost pro pojištění vkladů (FDIC).

K růstu zisků bank přispěly hlavně vyšší příjmy z úroků a omezený růst provozních výdajů. FDIC ale upozornila, že dlouhé období nízkých úrokových sazeb a silná konkurence na trhu s úvěry tlačí některé banky do rizikovějších úvěrů.

\"Výsledky bankovního sektoru za třetí čtvrtletí byly převážně pozitivní,\" uvedl předseda FDIC Martin J. Gruenberg. \"Příjmy a čistý zisk byly vyšší u většiny bank, zlepšení čisté úrokové marže bylo napříč odvětvím a počet neziskových bank a bank v problémech se dál snižoval,\" dodal.

Čisté příjmy z úroků se zvýšily o 7,4 procenta a více než 80 procent bank oznámilo, že příjmy z úroků meziročně zvýšily. Průměrná čistá úroková marže stoupla na 3,3 procenta, což je nejvyšší údaj od čtvrtého čtvrtletí 2012.

Celkový objem poskytnutých úvěrů se zvýšil o jedno procento. Růst zaznamenaly všechny velké kategorie, včetně úvěrů na bydlení, půjček poskytovaných prostřednictvím kreditních karet nebo úvěrů na financování nebytových realit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK