Sobotka před demisí cestuje. Teď se chystá na dva mezinárodní summity

21.11.2017 18:41

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v následujících dnech absolvuje pravděpodobně jedny z posledních zahraničních cest ve funkci. Tento pátek se Sobotka, jehož vláda podá demisi první pracovní den po nynější ustavující schůzi sněmovny, zúčastní summitu Východního partnerství. Příští pondělí ho pak čeká jednání ve formátu 16 zemí střední a východní Evropy a Číny v Budapešti, kde by se měl setkat s čínským premiérem Li Kche-čchiangem. ČTK o tom dnes informoval Úřad vlády.

Sobotka před demisí cestuje. Teď se chystá na dva mezinárodní summity
Foto: Daniela Černá
Popisek: Bývalý premiér Bohuslav Sobotka

Pátý summit Východního partnerství v Bruselu by měl podle Úřadu vlády potvrdit angažovanost Evropské unie ve východní Evropě a stanovit výhled do budoucna s cílem posílit stabilitu a odolnost partnerských zemí. „Výstupem summitu bude společná deklarace spolu s dokumentem, který stanoví cíle v oblasti praktické spolupráce, jichž má být dosaženo do roku 2020,“ uvedl úřad.

Východní partnerství je součástí Evropské politiky sousedství a soustřeďuje se na vztahy EU se šesti východoevropskými zeměmi – Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. Platforma je dlouhodobou prioritou české zahraniční politiky. Česko stálo v roce 2009 u vzniku iniciativy a hostilo první summit, uvedl Úřad vlády.

V pondělí se Sobotka počtvrté zúčastní summitu ve formátu 16 + 1, hlavním tématem jednání v Budapešti bude ekonomická spolupráce. Skupina vznikla z iniciativy Číny, poprvé se premiéři šestnácti zemí sešli s čínským premiérem 26. dubna 2012 ve Varšavě.

Sobotka se v Budapešti zúčastní zahájení ekonomického a finančního fóra, na kterém bude zastoupeno několik českých firem především z oblasti IT, překladatelství a tlumočnictví nebo finančních a právních služeb, informovala Hospodářská komora ČR. Delegaci povede její prezident Vladimír Dlouhý.

Sobotkova vláda po volbách do sněmovny funguje v omezeném režimu, dosluhující koalice ČSSD, ANO a lidovců již neposílá novým poslancům zákony a zabývá se jen neodkladnými záležitostmi. Do konce roku plánuje dvě řádná zasedání a mimořádné jednání první pracovní den po konci ustavující schůze sněmovny, na kterém bude jediným bodem programu schválení demise vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…