Čínská firma Tencent se stala pátým nejhodnotnějším podnikem světa

Největší čínská internetová společnost Tencent Holdings v tržní hodnotě překonala americkou firmu Facebook a stala se pátým nejhodnotnějším veřejně obchodovaným podnikem na světě. Informovala o tom agentura Reuters.

Společnost Tencent se již v pondělí stala prvním čínským podnikem, jehož tržní hodnota překonala hranici 500 miliard dolarů (téměř 11 bilionů korun). Nyní se tržní hodnota Tencentu vyšplhala až na 522 miliard dolarů, zatímco tržní hodnota Facebooku činí zhruba 519 miliard dolarů. Cena akcií společnosti Tencent se od začátku roku více než zdvojnásobila.

  • Majitel internetové firmy Tencent Pony Ma je podle Forbes druhým nejbohatším Číňanem. Za poslední rok vzrostla hodnota jeho majetku o téměř 60 procent – na 39 miliard dolarů.

Tencent tak v tržní hodnotě zaostává už jenom za čtyřmi americkými podniky. Nejlépe je na tom Apple s 873 miliardami dolarů, následovaný firmami Alphabet, Microsoft a Amazon.

Asijskou dvojkou je Alibaba

Technologický konglomerát Tencent zahrnuje sociální sítě, internetové služby, on-line platby a nakupování, ale pohybuje se i v hudebním a filmovém sektoru. Tencent provozuje v Číně populární komunikační aplikaci WeChat se stamiliony uživatelů.

Tencent také vlastní zhruba dvanáct procent akcií americké technologické společnosti Snap, majitele Snapchatu, v březnu koupila za 1,78 miliardy dolarů pět procent americké automobilky Tesla a loni zaplatila 8,6 miliardy dolarů za většinový podíl ve finské firmě Supercell. 

V asijském prostředí je z hlediska hodnoty největším konkurentem Tencentu čínský internetový obchod Alibaba na úrovni 480 miliard dolarů, za nimi je pak jihokorejský Samsung s 364 miliardami.