Policie znovu požádala o vydání Babiše a Faltýnka v kauze Čapí hnízdo

Den poté, co nově zvolení poslanci složili slib, dorazila do Sněmovny podle zjištění Neovlivní.cz druhá žádost policie o zbavení imunity lídra hnutí ANO Andreje Babiše a jeho pravé ruky Jaroslava Faltýnka. Policie je chce stíhat v kauze Čapí hnízdo. Minulá Sněmovna oba politiky imunity zbavila, díky zvolení v říjnových volbách ji ale znovu získali. Hlasování nové Sněmovny o jejich vydání do rukou policie může díky volebním výsledkům dopadnout opačně.

Kromě obou politiků už policie stíhá také Babišovy děti, jeho manželku, švagra a jeho manažery. Podle policejní verze jsou všichni podezřelí, že spáchali dotační podvod ve výši 50 milionů korun, protože neoprávněně vylákali z Evropské unie dotaci ve stejné výši pro Babišovu luxusní farmu Čapí hnízdo. Děti do příběhu zatáhl sám Babiš, když je loni pod tlakem označil za utajené vlastníky Farmy Čapí hnízdo v době, kdy čerpala dotace z veřejných peněz.

Kontext:

Repro: Z prezentace ekofarmy Čapí hnízdo.
» Klíčové dokumenty k projektu Čapího hnízda se ztratily
» Babišův Bureš píše Komisy: K Čapímu hnízdu důkazy sehnat neumím
 » Dilema úředníka Bureše, má dva měsíce na proklepnutí svého šéfa Babiše
 » Investigativní speciál: Všechny větvičky Čapího hnízda

Policie je ale přesvědčena, že šlo jen o fintu, aby se firma tvářila jako společnost nezávislá na Agrofertu a mohla tak získat dotaci, na kterou by jako součást holdingu neměla nárok. Před žádostí o dotaci farma patřila do Babišova koncernu a vrátila se tam poté, co přestaly platit dotační podmínky.

“Všichni kupující věděli, že se jedná o formální a fiktivní převod akcií, a že žádné akcie ve skutečnosti nekoupili ani je nepřevzali,” napsala policie v dokumentech, které předala Sněmovně, když žádala o Babišovo a Faltýnkovo vydání k trestnímu stíhání.

Andrej Babiš jakékoli provinění vytrvale odmítá. Trvá na tom, že dotace byla získaná v souladu se zákonem. Policejní obvinění označil za účelové a ostře napadl policejního komisaře, který jej má na starost.

Zatímco minulá Sněmovna Babiše i Faltýnka po devítihodinovém jednání nakonec oba politiky imunity zbavila, u té nové to vůbec není jisté.

Zatím naposledy prezentovali noví poslanci svůj postoj v anketě pro Český rozhlas. Pro vydání lídra hnutí ANO a jeho spolupracovníka Faltýnka se vyslovilo jen 91 z dvou set poslanců. Ostatní buď uvedli, že budou hlasovat proti, nebo na otázku neodpověděli. Klíčové bude,  jak se rozhodnou poslanci SPD Tomia Okamury. Hlasování o imunitě se tak zcela jistě stane ceněným artiklem v paralelně probíhajících rozhovorech o sestavování nové Babišovy vlády.