Štěpán Křeček: Čas montoven je u konce. Růst mezd povede k modernizaci firem

21.11.2017 9:49

„Jsme v pozitivní ekonomické spirále. Díky vyšším mzdám se navyšuje spotřeba domácností, a to zvyšuje tržby tuzemských firem. Firmy si mohou dovolit investovat do nových strojů a vybavení, čímž navyšují produktivitu práce. Tím se kruh uzavírá, protože vyšší produktivita práce opět navyšuje mzdy,“ vysvětluje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Čas montoven je u konce. Růst mezd povede k modernizaci firem
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Naší ekonomice hrozí přehřátí. Česká národní banka proti tomuto stavu již aktivně zasahuje tím, že zvyšuje úrokové sazby. Chce tak snížit inflaci a vrátit se ke standardnímu režimu měnové politiky,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Ministerstvo financí předpokládá, že hrubý domácí produkt v roce 2018 poroste o 3,3 %. V České republice bude dál nízká nezaměstnanost na úrovni 2,8 %. Mzdy porostou o 7,6 % a inflace se bude držet v tolerančním pásmu na úrovni 2,4 %. V makroekonomické predikci je dále plánováno snižování veřejného dluhu a udržení dobrého stavu platební bilance.

V ekonomice se jen málokdy sejdou natolik příznivé okolnosti, aby se klíčovým makroekonomickým indikátorům dařilo tak, jako v dnešní době. Mnoho ekonomů začíná mluvit o přehřívání tuzemského hospodářství. Česká národní banka proti tomuto stavu již dokonce aktivně zasahuje tím, že zvyšuje úrokové sazby. Chce se tak vrátit ke standardnímu režimu měnové politiky a snížit inflaci. Vyšší úrokové sazby budou uklidňovat situaci v mnoha odvětvích českého hospodářství. Například hypoteční úvěry budou méně dostupné, což by mělo přispět k utlumení růstu cen nemovitostí.

Nízká nezaměstnanost v České republice tlačí na růst mezd. Díky vyšším mzdám se navyšuje spotřeba domácností, což zvyšuje tržby tuzemských firem. To, že se firmám daří, vede k navyšování soukromých investic, což zvyšuje produktivitu práce. Z ekonomického hlediska se tímto kruh uzavírá, protože vyšší produktivita práce umožňuje vyšší růst mezd a nastává tak pozitivní ekonomická spirála. Ta umožňuje současný vysoký ekonomický růst.

I přes tento vývoj existují firmy, které si navyšování mezd nemohou dovolit a současná situace je pro ně obtížná. Nízká nezaměstnanost navíc vede k tomu, že při odchodu zaměstnance lze jen těžko sehnat náhradu. Takovýto stav zvýhodňuje firmy s vyšší přidanou hodnotou. Naopak montovnám se blýská na horší časy.

reklama

autor: PV

PhDr. Jiří Horák, Ph.D. byl položen dotaz

Hrozby

Obracím se na vás jako na zástupce této koalice. Odhlasovali jste, že je pro nás největším bezpečnostním rizikem ruský režim. Opravdu to tak je? Ruska se rozhodně nezastávám ani si nedělám iluze o tom, že nemá imperialistické ambice, ale v čem nás konkrétně ohrožuje? Myslíte, že by na nás zaútočilo,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nadčlověk“ Kroupa pod drobnohledem Franty a Žantovského

10:35 „Nadčlověk“ Kroupa pod drobnohledem Franty a Žantovského

Už pátý díl cyklu o lecčems a mnohém, který měl premiéru na YouTube kanálu Vladimíra Franty a obsaho…