Zeman odletěl do Ruska, s ním i dvě letadla podnikatelů

státní návštěva

Zeman odletěl do Ruska, s ním i dvě letadla podnikatelůNOVÉ
Vládni letoun v Kbelech čeká na prezidentskou delegaci Foto:

FOTO: Twitter/Jiří Ovčáček

1
Domov
Sdílet:

Na pětidenní státní návštěvu Ruska v pondělí z Prahy odletěl prezident Miloš Zeman. Na jedné z jeho posledních zahraničních cest před lednovými prezidentskými volbami ho doprovází početná skupina českých podnikatelů, kteří budou na seminářích v Moskvě a uralském Jekatěrinburgu diskutovat o rozšíření kontaktů s ruskými firmami. Podepsány mají být kontrakty za víc než 20 miliard korun. Politickým vyvrcholením Zemanovy návštěvy bude úterní schůzka s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v Soči.

S prezidentem do Ruska odcestoval ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček, členy delegace jsou také kancléř Vratislav Mynář, ředitel zahraničního odboru Rudolf Jindrák i šéf hradních poradců Martin Nejedlý, jehož dřívější kontakty s ruským podnikatelským prostředím kritizují prezidentovi odpůrci. Zemana na cestě doprovází manželka Ivana.

Program státní návštěvy je bohatý, Zemana kromě rozhovorů s Putinem a premiérem Dmitrijem Medveděvem a podnikatelských seminářů čeká otevření výstavy pokladů Pražského hradu v moskevském Státním historickém muzeu, pietní ceremoniál u památníku československých legionářů v Jekatěrinburgu, prohlídka uralského závodu na kompletaci českých letadel, převzetí čestného doktorátu nebo udělení státních vyznamenání veteránům druhé světové války. V plánu cesty je rovněž schůzka s bývalým sovětským prezidentem Michailem Gorbačovem. Zpět do Prahy se česká delegace vrátí v pátek.

V nedávném rozhovoru pro ruskou agenturu TASS Zeman za důležité téma své besedy s Putinem označil dvoustranné hospodářské vztahy, mimo jiné otázku povinné lokalizace výroby českých společností v Rusku. Rezervy prezident vidí i v možnosti českých investic do ruské ekonomiky. Ze zahraničních témat bude zřejmě předmětem rozhovoru mezinárodní spolupráce v boji s terorismem a spirála sankcí, jimiž jsou zatíženy hospodářské kontakty Západu s Ruskem.

Se Zemanem do Ruska cestuje mimořádně početná skupina českých podnikatelů, kromě prezidentského speciálu letěly na východ další dva letouny se zástupci zhruba 150 českých firem. Mezi podnikateli jsou výrobci automobilů, traktorů či komponentů pro vlaky a metro.

Čtěte také: Zeman se s Gorbačovem nejspíš nesetká. Exprezident je v nemocnici

V Týdeníku Echo a na EchoPrime se dozvíte více, získáte je zde.

Sdílet:

Hlavní zprávy

×

Podobné články