ÚZSVM předal Povodí Ohře pozemky dříve evidované na listu vlastnictví neznámého vlastníka

20.11.2017 20:03

Předmětem smlouvy o změně příslušnosti hospodařit s majetkem státu uzavřené mezi litoměřickým pracovištěm Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) a státním podnikem Povodí Ohře bylo deset pozemků o celkové rozloze 3 037 m2 ležících v katastrálním území Úpohlavy.

ÚZSVM předal Povodí Ohře pozemky dříve evidované na listu vlastnictví neznámého vlastníka
Foto: uzvsm.cz
Popisek: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových - logo

Všechny pozemky byly před vlastním převodem evidovány v katastru nemovitostí na tzv. neznámého vlastníka. Převodu tak předcházelo majetkoprávní šetření za účelem zjištění skutečného vlastníka. Nabývací tituly u všech pozemků svědčily pro stát, proto je ÚZSVM ohlásil do své správy. Při prověřování pozemků byl osloven i státní podnik Povodí Ohře, který jednak určil, že pozemky tvoří koryto vodního toku Modla a zároveň požádal o jejich převod.

Povodí Ohře s. p. byl určen ke správě tohoto vodního toku a potřebuje výše uvedené pozemky pro výkon své působnosti, proto státní podnik získal tyto pozemky v účetní hodnotě 37 000 Kč bezplatně.

NIV

Problematika nedostatečně identifikovaných vlastníků nemovitostí – jedná se o nemovitosti, u kterých v katastru nemovitostí není dostatečně určitě uveden jejich vlastník. Zejména to jsou případy, kdy nemovitost vedená v katastru nemovitostí nemá zapsaného žádného vlastníka (tj. není zapsána na žádný list vlastnictví) a dále nemovitosti vlastníků, kteří v katastru nemovitostí uvedeni sice jsou, ale zápis neumožňuje jejich dostatečnou identifikaci.

Seznam tzv. nedostatečně identifikovatelných vlastníků zveřejňuje ÚZSVM na svých webových stránkách. K 1. 8. 2017 obsahuje údaje o 210 tisících nemovitostech, z toho je 203 tisíc pozemků a 6 a půl tisíc budov. Nedostatečně identifikovaných fyzických osob se v něm nachází zhruba 154 tisíc a přibližně 1 200 právnických osob. Kolem 11 tisíc položek je zapsáno na zcela neznámé vlastníky.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, myslíte, že migrační pakt projde? Podle mě je to nesmysl. A myslíte, že je šance, že EU přijde s nějakým smysluplným a účinným opatřením? Já o tom totiž dost pochybuju, když s ním nepřišla do teď. Čí je to vina? A když budete europoslancem, předložíte nějaký vlastní návrh? Má ho ANO?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Správa železnic loni navýšila příjmy, ušetřila i díky nižší spotřebě energií

11:27 Správa železnic loni navýšila příjmy, ušetřila i díky nižší spotřebě energií

Správní rada Správy železnic schválila účetní závěrku organizace za rok 2023. Ten se opět nesl ve zn…