Uber uvažuje o vlastní flotile, plánuje nákup 24 tisíc autonomních automobilů

Alternativní taxislužba Uber chce od švédské automobilky Volvo koupit až 24 tisíc osobních vozů s autonomním řízením. Uber by tak opustil svůj stávající model fungování a začal budovat vlastní flotilu aut. Změna by znamenala i významné snížení nákladů, jejichž největší část tvoří mzdy řidičů. V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

San Francisco Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Uber

Uber | Zdroj: Reuters

V rámci nezávazné rámcové dohody švédská automobilka dodá Uberu v letech 2019–2021 vozy SUV XC90 vybavené jeho vlastní technologií autonomního řízení. Podle mluvčího firmy jde až o 24 tisíc automobilů.

Na vývoji technologie samořízení v současné době pracuje tým Uberu z Advanced Technologies Group. Prototyp automobilu se již přes rok testuje ve Spojených státech, pro případ nutnosti ale jako záloha sedí na předním sedadle řidič. V budoucnu by se vůz měl obejít i bez něho.

Finanční stránka dohody zveřejněna nebyla. Nové Volvo XC90 se na maloobchodním trhu obvykle prodává za cenu od 50 tisíc dolarů, tj. asi 1,1 milionu Kč.

Volvo a Uber se už před rokem dohodly na vytvoření aliance, jejímž cílem bude vývoj samořízených vozů. Pro firmy jako je Uber by začlenění aut s autonomním řízením do flotily vozů taxi znamenalo vysokou úsporu. Největší část nákladů těchto firem tvoří mzdy řidičům.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme