Královna Alžběta a princ Filip oslaví 70. výročí svatby. S rodinou a v soukromí

Britský královský pár slaví platinové výročí svatby. Královna Alžběta II. a princ Filip jsou spolu už 70 let a jejich svatbu sledovaly u rádií po celém světě stovky milionů lidí. Jubileum oslaví jen s nejbližší rodinou na hradě Windsor na okraji Londýna.

Tento článek je více než rok starý.

Londýn Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Když v roce 1947 novomanželé opouštěli Westminsterské opatství, byla 21letá Alžběta stále princeznou. Společný příběh této dvojice se ale začal psát na jiné veselce. Seznámili se totiž deset let předtím na svatbě Alžbětina strýce s Filipovou sestřenicí. A po dalším setkání už si vyměňovali zamilované dopisy.

Princ Filip jde do důchodu. Manžel Alžběty II. naposledy splní vladařské povinnosti

Číst článek

Při oslavě 50. jubilea královna zmínila, že Filip při ní vždy stojí jako opora, ale až příliš často musí poslouchat, jak mluví ona. I tak ji prý vždy dokáže vyslechnout a velmi otevřeně vyjádřit své mínění. Princ Filip zase během oslav řekl, že tajemstvím úspěšného manželství je vzájemná tolerance.

Princovu roli ve svazku oceňuje také britský novinář Hugo Vickers, který napsal životopisy obou monarchů: "Myslím, že jedním z tajemství tohoto velmi dlouhého manželství je skutečnost, že princ Filip vždycky chápal jako svou hlavní povinnost podporovat královnu a pomáhat jí, jakkoli dokáže."

Šestadevadesátiletý Filip letos v srpnu oznámil odchod z veřejného života. A při letošním Dnu veteránu sledoval královský pár v centru Londýna z balkonu, jak místo královny Alžběty II. položil věnec z vlčích máků k hrobu neznámého vojína poprvé princ Charles, nejstarší z jejich čtyř potomků a následník trůnu. Platinovou svatbu podle Buckinghamského paláce pár oslaví v rodinném kruhu na hradě Windsor.

Štěpán Sedláček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme