Je výhodnější koupit rodinné, nebo malé auto? Podívali jsme se do nabídky 10 značek

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 11. 2017 7:10
Malé hatchbacky, tedy auta velikosti Škody Fabia, se svými cenami nebezpečně blíží větším rodinným kompaktům, tedy vozům jako VW Golf. Ty se v některých případech dají pořídit i pod 300 tisíc korun, což je o segment níže naopak suma, odpovídající slušně vybavenému vozu. V následující grafice se tak můžete podívat, co nabízejí některé automobilky za stejné peníze ve dvou velikostních segmentech. Rodinný hatchback v základní výbavě jsme totiž porovnali s malým hatchbackem za podobnou cenu. Vybrali jsme deset automobilek, jejichž modely patří v obou třídách mezi nejpopulárnější. Vždy jsme volili vozy s pětidveřovou karosérií a vedle továrních informací přinášíme i data z našeho měření.

Na přehled kompaktních hatchbacků s cenou do 350 tisíc korun se podívejte zde. Malé hatchbacky s cenou do 300 tisíc korun najdete tady.

Ford Fiesta vs. Focus

Zatímco malý Ford nedávno přijel již v osmé generaci, kompaktní Focus zatím na nástupce čeká. Přijet by měl příští rok a svým stylem se právě Fiestě dosti připodobní.

Aktuální provedení Focusu začíná s atmosférickou šestnáctistovkou Ti-VCT o výkonu 77 kW a pětistupňovou manuální převodovkou na částce 319 990 korun. Za ni je dostupná výbava Trend s manuální klimatizací, rádiem se šesti reproduktory, koženým volantem nebo elektrickými předními okny. 

Za částku podobnou té základní u Focuse nabízí Fiesta atmosférickou jedenáctistovku o výkonu 63 kW s pětistupňovou manuální převodovkou. Cena se základní výbavou Trend a pětidveřovou karosérií začíná na 314 990 korunách a obsahuje například asistent pro jízdu v pruzích, rádio se 4,2palcovým displejem a šesti reproduktory, manuální klimatizaci nebo elektrická přední okna.

Rozměry je samozřejmě větší Focus. Zatímco Fiesta má na délku 4040 mm a mezi nápravami 2493 mm, Focus disponuje 4358 mm a rozvorem s hodnotou 2648 mm. Ovšem podle našich měření není mezi oběma vozy až takový rozdíl co do podélného místa přímo v kabině. Fiesta má 143 cm, Focus jen o 2 cm více. Maximální šířka vzadu je však u Focusu o 11 cm větší, výškou vzadu stejný vůz vede o 6 cm. Kufr, podle dat výrobce, má u Fiesty objem 303 až 984 litrů, u Focusu je to 363 až 1215 litrů.

Bližší informace o výbavách, motorech či rozměrech najdete pro Fiestu zde a pro Focus zde.

 

Právě se děje

Další zprávy