Čína zveřejnila své vesmírné plány, jejich součástí je postavit do roku 2040 vesmírnou loď na jaderný pohon

Čína má nejvyšší ambice nejen v nejnovějších technologiích a AI, ale také vesmíru. Společnost China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), hlavní partner čínského vesmírného programu, zveřejnila plány čínských operací v kosmu do roku 2040 a dál. Jejich součástí je kromě jiného postavení nejmodernější vesmírné lodi na jaderný pohon.

Jak píše web gbtimes.com, v plánu je nejprve rozšíření raket Long March (Dlouhý pochod), které Čína používá již od 70. let. Nová nízkonákladová raketa z této řady – Long March 8 – by měla být uvedena do provozu kolem roku 2020. CASC má v plánu vyvinout do roku 2025 znovu použitelnou raketu, která bude využívána především v rámci programu vesmírné turistiky.

O pět let později by měla být na první let připravena raketa Long March 9, která má unést až 100 tun nákladu (pro srovnání: připravovaná raketa Falcon Heavy společnosti SpaceX má unést „jen“ 70 tun). Současné čínské rakety jsou určeny na jedno použití, nicméně cílem CASC je transformovat celou řadu Long March tak, aby byly všechny do roku 2035 znovu využitelné.

CASC je ve svých plánech ještě ambicióznější. Do roku 2040 chce uvést do provozu úplně nové vesmírné lodě, které by měly být nasazeny na hromadné meziplanetární cesty i průzkum a využití vesmírných zdrojů prostřednictvím těžby na asteroidech. Jak web gbtimes.com dodává, do stejného roku by Čína chtěla do kosmu vyslat i loď nové generace na nukleární pohon, ale detaily plánu zatím nebyly zveřejněny.

Čínské aspirace v oblasti vesmírného průzkumu jsou dobře známé. V roce 2020 Čína plánuje vyslat družici na Mars a prozkoumat „marsovským“ roverem jeho povrch a z orbitu i atmosféru. Začátkem minulého roku dala najevo, že plánuje geologicky prozkoumat odvrácenou stranu Měsíce – hodlá sem do roku 2018 vyslat družici s názvem Chang’e-4 a do této mise by ráda zapojila i soukromý kapitál.

Již v roce 2013 na Měsíci přistála družice Chang’e-3 s průzkumným vozítkem Jade Rabbit, které se ale po několika měsících odmlčelo. Hlavním cílem je do roku 2036 na povrch Měsíce dostat člověka.

 

Zdroj: gbtimes.com, endgadget.com