Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Trumpova zeď s drogami nepomůže, tvrdí experti. Proudí totiž přes hraniční přechody

Svět

  5:00
PRAHA/SAN DIEGO - „Postavte tu zeď,“ křičely během prezidentské kampaně společně s Donaldem Trumpem tisíce lidí. Tento měsíc mají být na hranici s Mexikem testovány prototypy zdi, která podle prezidenta pomůže úřadům v boji proti drogám. Podle odborníků to však není pravda, většina drog totiž putuje přes hranice přes hraniční přechody.

V listopadu začnou experti navrhované varianty posuzovat, zejména s ohledem na možnost jejich násilného překonání. Rozhodnuto má být po dvou nebo třech měsících. foto: Reuters

Více než devět metrů vysoké prototypy zdí z betonu a oceli stojí nedaleko města San Diego u hranice Mexika a Spojených států. Ke konci tohoto měsíce by měla soukromá společnost začít testovat různé prototypy, jak dobře odolávají pokusům je překonat.

Trumpova zeď na zkoušku. Na hranici s Mexikem se objevily první testovací úseky

Prezident Donald Trump na konci října prohlásil, že opiátová krize dospěla do fáze veřejného ohrožení. Právě jeho nápad postavit na hranicích s Mexikem zeď by měl pomoci s krizí pomoci.

„Devadesát procent heroinu přichází do USA přes jižní hranici, kde stavíme zeď, která nám převelice pomůže s tímto problémem,“ uvedl Trump na tiskové konferenci. „Bude to mít velký dopad.“

Podle týdeníku the Economist však data jasně ukazují, že zeď nebude mít na pašování drog naprosto žádný efekt a dokonce by počet nelegálních migrantů v USA mohla zvýšit.

Průhledné jsou prý jen dva z osmi vzorků. Podle ochránců přírody navíc zeď...
Návrhy na budování zdi mají i mezi pohraničníky své odpůrce. Ochránci hranic si...

Ačkoliv již od sedmdesátých let Spojené státy aktivně bojují proti drogám zvyšováním počtů hlídek, zpřísněním trestů a rozšířením Národního úřadu pro kontrolu obchodu s drogami, žádné velké efekty to nepřineslo.

Při výpovědi před americkým senátem v roce 2014 uvedl tehdejší šéf vojenských sborů John Kelly, že se úřadům podaří zadržet pouhých 20 % všech drog pocházejících z Kolumbie. Jakékoliv kontroly podél jižní hranice s Mexikem se ukázaly jako neefektivní.

Podle Michelle Keckové a Guadalupy Correa-Cabrerové z University of Texas nepřineslo navýšení počtu hlídačů jižní hranice naprosto žádné změny v zdržení a zabavení heroinu. Zeď by podle nich neměla naprosto žádný účinek, protože většina drog je do USA dopravena automobily, či náklaďáky přes hraniční přechody.

Roční zásoba heroinu? Jedna dodávka

Podle odhadů Nadace pro kriminální spravedlnost se v USA ročně spotřebuje přibližně 17 metrů krychlových heroinu, tedy pro představu jedna plně naložená dodávka Ford Transit. Podle dat ministerstva dopravy USA hranici Spojených států s Mexikem jen v červenci 2017 překročilo 327 647 plně naložených nákladních automobilů.

Podle Keckové a Correa-Cabrerové je navíc velmi nepravděpodobné, že by jakýkoliv s dealerů házel drogy přes zeď, jak tvrdí Trump, jelikož i několik kilogramů drogy má hodnotu stovek tisíc dolarů.

Proti výstavbě zdi se rozhodla bojovat i americká společnost vyrábějící karetní hru Karty proti lidskosti. Zakoupila totiž rozlehlý pozemek na hranicích mezi USA a Mexikem. Pokud by na něm vláda chtěla zeď postavit, firma by se soudila, čímž by minimálně stavbu pozdržela.

Zákazníci firmy, kteří si zakoupili speciální vánoční nabídku, pak od společnosti dostali darem část tohoto pozemku.

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.