Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Palestinci pohrozili přerušením kontaktu s USA kvůli úřadu OOP

Svět

  21:46
JERUZALÉM/WASHINGTON - Palestinské vedení přeruší veškerou komunikaci se Spojenými státy, pokud bude uzavřena pobočka Organizace pro osvobození Palestiny (OOP) ve Washingtonu. Uvedl to v sobotu vysoce postavený palestinský představitel Saíb Irikát. OOP sdružuje hlavní palestinské strany vyjma radikálního hnutí Hamás. Americká vláda v pátek podle agentury AP oznámila, že OOP v metropoli nemůže dále působit, protože porušuje zákon.

Prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás. foto: Reuters

Činitel amerického ministerstva zahraničí řekl agentuře Reuters, že podle nového zákona, který přijal Kongres, nemůže šéf americké diplomacie Rex Tillerson kanceláři OOP oficiálně prodloužit povolení k působení. To vypršelo minulý měsíc. 

Je to podle něj „kvůli některým výrokům palestinských představitelů“ ohledně Mezinárodního trestního soudu (ICC). Zákon podle představitele ministerstva říká, že úřad OOP nemůže fungovat v americké metropoli, pokud vyzývá ICC k trestnímu stíhání Izraelců za údajné zločiny proti Palestincům.

Ke stíhání izraelských činitelů vyzval v září na Valném shromáždění OSN palestinský prezident Mahmúd Abbás, připomíná Reuters.

Představitel ministerstva dodal, že prezident Donald Trump může od uzavření úřadu OOP po 90 dnech upustit, pokud usoudí, že „Palestinci zahájili přímá a smysluplná jednání s Izraelem“.

Palestinská agentura WAFA citovala palestinského ministra zahraničí Rijáda Málikího, který řekl, že palestinští vůdci se ohledně úřadu OOP nenechají vydírat nebo tlačit k palestinsko-izraelské mírové dohodě.

Izraelsko-palestinské mírové rozhovory jsou přerušeny od roku 2014. Jednou z hlavních překážek dohody je výstavba židovských osad na Západním břehu Jordánu, který by měl být podle původních plánů spolu s Pásmem Gazy součástí nezávislé Palestiny. 

Trump si stanovil ambiciózní cíl pokusit se o zprostředkování mírové dohody mezi Izraelci a Palestinci, o což se neúspěšně pokoušelo několik jeho předchůdců v nejvyšším americkém úřadu. Roztržka kolem úřadu OOP ale podle AP může Trumpovo úsilí hatit.

Autor:

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...