Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Británie pošle Íránu dlužné miliardy za zbraně. Možná pomůžou vězněné ženě

Autor: ČTK, Mii - 
18. listopadu 2017
12:50

Británie se chystá splatit Íránu dluh, který zemi dluží z někdejšího obchodu se zbraněmi. Pošle mu proto 400 milionů liber (přes 11,4 miliardy korun). Napsal to tento týden britský deník The Daily Telegraph. List zároveň naznačil, že Londýn tak chce projevit dobrou vůli v době, kdy Británie usiluje o propuštění vězněné britské humanitární pracovnice íránského původu Nazanin Zaghariové-Ratcliffeové. Podle Íránu však spolu záležitosti nesouvisí. 

Britské ministerstvo zahraničí slíbilo, že pro propuštění této ženy udělá maximum. Britové podle listu vyhledali právní pomoc kvůli sankcím USA a OSN, které dosud znemožňovaly finanční transfery do Íránu. Zmíněná částka je prý splátkou dluhu ze sporného obchodu se zbraněmi ze 70. let.

Nejmenované zdroje z britského ministerstva zahraničí listu The Daily Telegraph řekly, že Londýn úzkostlivě dbá na to, aby platba nebyla přímo spojována s propuštěním Zaghariové-Ratcliffeové a že v posledních měsících zesílil úsilí o zlepšení vztahů s Íránem.

Teherán ve čtvrtek spojování splátky dluhu a osudu humanitární pracovnice odmítl. „Jsou to dvě oddělené záležitosti… Jejich spojování je mylné. Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová byla souzena a byl jí uložen trest vězení,“ citovala íránská státní televize mluvčího ministerstva zahraničí Bahráma Ghasemího.

Agentura Reuters napsala, že Londýn zvažuje poskytnutí diplomatické ochrany Zaghariové-Ratcliffeové s cílem zajistit její propuštění.

Vězení za pokus o převrat

Nazanin Zaghariová-Ratcliffeová pracovala jako projektová manažerka nadace Thomson Reuters Foundation. V Íránu byla Britka zatčena loni v dubnu, když tam přijela za příbuznými s malou dcerou. Tu úřady umístily k příbuzným a žena byla loni odsouzena. Íránský soud ji poslal na pět let do vězení kvůli údajnému zapojení do spiknutí zaměřeného na svržení íránského režimu.

Íránský zákon neuznává princip dvojího občanství. S osobami, které je mají, jedná jako s Íránci a neumožňuje kontakt s konzulárním oddělením. V teheránských věznicích si podle íránské prokuratury odpykává trest na 70 špionů. Mnozí jsou lidé s dvojím občanstvím.

V íránském parlamentu došlo letos k brutálnímu teroristickému útoku:

Video  Ozbrojenci vraždí v íránském parlamentu. Pozor, drastické záběry.  - twitter.com Sobhan Hassanvand
Video se připravuje ...

Zobrazit celou diskusi