Soud rozhodne o vydání katalánských exministrů až v prosinci, v sobotu se uzavřely kandidátky

V Katalánsku budou kandidovat "prázdné židle" (zdroj: ČT24)

Belgický soud vyslechl bývalého katalánského premiéra Carlese Puigdemonta. O jeho vydání ale nerozhodl a jednání odročil na prosinec. Španělské úřady na politika vydaly zatykač kvůli vyhlášení katalánské nezávislosti. V sobotu se uzavřely kandidátky do prosincových regionálních voleb. Separatistické strany však nominovaly i ty politiky, kteří jsou v zahraničí nebo ve vězení.

Belgický soud o vydání Carlese Puigdemonta a dalších čtyř bývalých ministrů nerozhodl a jednání odložil na 4. prosince, aby měla obhajoba více času na přípravu, uvedl to expremiérův advokát. Zmíněná pětice je v Belgii necelé tři týdny. Odjeli tam poté, co španělská prokuratura obvinila celou katalánskou vládu ze vzpoury.

Obvinění předložili písemná prohlášení proti požadavkům španělské justice. Asi po hodinovém slyšení ponechal belgický soud pět katalánských politiků na svobodě a nepožadoval ani kauci. Podmínkou je, že nesmějí opustit Belgii.  A nadále platí dřívější rozhodnutí soudu, že se musejí pravidelně hlásit na policii.    

Katalánští socialisté už mají kandidátku hotovou

Na neobvyklé podmínky belgického soudu reagují i strany, které se od Madridu odtrhnout nechtějí. Katalánští socialisté svou kandidátku otevřeli i lidem s jiným politickým přesvědčením, aby ukázali, že dialog je možný. „Máme na seznamu kandidátů lidi vzešlé z křesťanské demokracie i lidi z (krajně levicového) hnutí Podemos,“ uvedl kandidát katalánských socialistů Ferran Pedret.

Ferran už poslancem byl a křeslo by měl obhájit, na kandidátce je pátý. Část jeho rodiny pochází z českých emigrantů – sklářů od České Lípy. Že by se Španělé a Katalánci mohli rozejít stejně smírně jako Slováci a Češi se nedomnívá. A mrzí ho, že otázka nezávislosti zastiňuje spoustu jiných problémů, které by se během kampaně měly řešit. „Budeme mluvit i o sociálních a ekonomických otázkách, o zdravotnictví, o školství. Pokusíme se dát hlas řadě lidí, kterým tyto věci dělají starosti,“ řekl Pedret.

Postoje k nezávislosti přesto budou v kampani nepochybně hrát klíčovou roli a nové složení katalánského parlamentu samo o sobě krizi mezi Barcelonou a Madridem nevyřeší. Všechny průzkumy naznačují, že ani příznivci ani odpůrci nezávislosti v něm nezískají dostatečnou většinu na prosazování svých zájmů.