Blaha (ODS): Hazardní Účtenkovka

17.11.2017 19:49

„Víte o nějaké jiné možnosti, která by vám dávala šanci vyhrát měsíc co měsíc milion korun nebo jednu z dalších více než 20 000 cen, aniž byste museli investovat byť jedinou korunu navíc?“

Blaha (ODS): Hazardní Účtenkovka
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (ODS)

Takto se Česká republika ptá svých občanů na oficiálních stránkách projektu loterie Účtenkovka. Je to pikantní projekt hned z několika důvodů.

Předně je dobré si ujasnit, z které kapitoly státního rozpočtu vlastně jdou výdaje na výhry. To vůbec není triviální otázka. Daně se rozdělují na základě zákona o státním rozpočtu. Ten sice pro rok 2017 počítá s výdaji Ministerstva financí ve výši téměř 21,2 mld. Kč, ale o výdajích na výhry v loterii tam není ani čárka. Nejedná se přitom o nějakou maličkost, protože se počítá s 65 mil. Kč ročně. Ministra financí se na to v Poslanecké sněmovně samozřejmě zeptám.

Druhý problém spočívá v legalitě celé té hry. Loterie se u nás řídí Zákonem č. 186/2016 Sb., O hazardních hrách. Ministr financí Ivan Pilný sice předběžně prohlásil, že se nejedná o hazard, ale to je pouze jeho – a doufám, že zcela soukromý – názor. Zákon totiž jasně praví, že „hazardní hrou se rozumí hra, sázka nebo los, do nichž sázející vloží sázku, jejíž návratnost se nezaručuje, a v nichž o výhře nebo prohře rozhoduje zcela nebo zčásti náhoda nebo neznámá okolnost.“ Možná kolem toho vznikne sémantický taneček, jakože sázející v tomto případě nevkládá své peníze primárně do hry, ale do nákupu zboží či služby, nicméně to by pak stát vytvořil precedens vztahující se k úplně každé jiné hře: Od toho okamžiku by se už na žádném plese neprodávaly losy, ale pouze koláčky, jejichž nákup by opravňoval kupujícího vložit účtenku do osudí. Čili o hru podle Zákona o hazardních hrách se samozřejmě jedná a i z tohoto důvodu je přesně podle zákona věk hráčů omezen na 18 let.

Ovšem pozor! Hazardní hry nesmí být provozovány například v prostoru sloužícím církvi nebo náboženské společnosti. To znamená, že pokud si můj oblíbený hostinský ze svého soukromého podniku udělá kazatelnu, stát nebude moci do své loterie přijmou žádnou účtenku tam vydanou. To je naprosto neprůstřelné, protože za náboženskou společnost se může klidně prohlásit jakýkoli spolek, a to i když se bude jmenovat třeba Pivní komando. Docela by mě zajímalo, jak by si s tím Ministerstvo financí poradilo. Stačilo by zaregistrovat jedinou takovou účtenku a byl by z toho přestupek s pokutou až do výše 50 mil. Kč.

Převzato z profilu.

Ing. Stanislav Blaha

  • ODS
  • Tento profil není poslancem aktivně využíván
  • poslanec

reklama

autor: PV

PhDr. Jiří Horák, Ph.D. byl položen dotaz

Hrozby

Obracím se na vás jako na zástupce této koalice. Odhlasovali jste, že je pro nás největším bezpečnostním rizikem ruský režim. Opravdu to tak je? Ruska se rozhodně nezastávám ani si nedělám iluze o tom, že nemá imperialistické ambice, ale v čem nás konkrétně ohrožuje? Myslíte, že by na nás zaútočilo,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šmarda (SOCDEM): Dnes to mají učitelé mnohem náročnější

20:07 Šmarda (SOCDEM): Dnes to mají učitelé mnohem náročnější

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Dni učitelů