Hlavní obsah

Americká policie podnikla rozsáhlou operaci proti gangu MS-13

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes 200 příslušníků nechvalně známého gangu MS-13 pozatýkala americká policie během rozsáhlé operace po celé zemi. S odvoláním na místní úřady o tom informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Vězení pro členy gangu MS-13 v Tonacatepegue, Salvadoru. Ilustrační foto

Článek

Více než polovina osob zatčených kvůli spojení s tímto původně salvadorským gangem je stíhána za porušení imigračního zákona, ale 93 z nich je také obviněno z vražd, loupeží, obchodu s drogami či z vymáhání výpalného.

Většina zadržených je původem ze Salvadoru, další pak z Hondurasu, Mexika a Guatemaly. Operace proti gangu MS-13, což je zkratka z Mara Salvatrucha (salvadorský gang) trvala měsíc. Američtí policisté při ní využili spolupráce se salvadorskými kolegy, kteří v září zadrželi 53 členů gangu na salvadorském území.

MS-13 je jedním z nejnásilnějších gangů v USA. Skupina vznikla v 80. letech na ochranu salvadorských imigrantů před znepřátelenými gangy v Los Angeles; později se její činnost přesunula i do Salvadoru.

„S více než 10 000 členy ve 40 státech je MS-13 v současnosti jednou z nejnebezpečnějších zločineckých organizací v USA,” uvedl v prohlášení americký ministr spravedlnosti Jeff Sessions.

Prezident Donald Trump zařadil mezi své priority boj proti MS-13 v rámci celkového boje proti kriminalitě a tento gang mu také posloužil jako jeden z argumentů pro ospravedlnění výstavby plotu na hranici s Mexikem.

Reklama

Výběr článků

Načítám