O všech adventních víkendech se zájemci společně s průvodcem v kostýmu vydají od plzeňské radnice na procházku vánočně vyzdobeným historickým centrem. „Naši průvodci se letos nebudou zaměřovat tolik na to, jak se Vánoce slaví různě po světě. Účastníkům chceme přiblížit vánoční zvyky a tradice z nejbližšího okolí,“ uvedla Barbora Živná z městské organizace Plzeň – TURISMUS.

Lidé se tak dozvědí například příběhy plzeňských betlémů, zvyky a tradice spojené s celým obdobím adventu či pověry spojené se štědrovečerní večeří. „Zjistí, co znamenají jednotlivé svíčky na adventním věnci, proč bylo důležité mít na štědrovečerním stole co nejvíce chodů nebo proč při hodování nekýchnout,“ vysvětlila Živná.

Každou z prohlídek zakončí povídání nad šálkem horkého nápoje a ochutnávka vánočního cukroví ve sklepení Národopisného muzea Plzeňska.

Sraz účastníků je vždy před infocentrem vedle radnice, termíny procházek jsou v sobotu 2., 9., 16., 23. prosince od 17:30 hodin a v neděli 3., 10., 17. prosince od 16:00 a 17:30 hodin. O vstupenky, které stojí 100 korun, zlevněné pak polovinu, je velký zájem a rychle mizí. Zakoupit je je možné už nyní v Turistickém informačním centru a na portálu ZDE