Hlavní obsah

Máslo poprvé po půl roce zlevnilo. Hranice 60 korun se ukázala jako strop

Novinky, bož

Průměrná cena másla za poslední měsíc poprvé od května klesla. Z 60,50 máslo ve 46. týdnu zlevnilo na 56,74 koruny za 250 gramů, což znamená meziměsíční pokles ceny o 6,2 procenta. Vyplynulo to z výpočtů Novinek na základě dat z otevřené databáze Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Foto: Milan Malíček, Právo

Cena másla vzrostla téměř na dvojnásobek.

Článek

Proti loňskému listopadu je cena másla vyšší o 32,5 procenta. Meziroční zdražování tak rovněž výrazně zpomalilo, v předchozích měsících se totiž pohybovalo kolem 50 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Máslo poslední rok rekordně zdražovalo po celé Evropě. V sousedním Německu největší řetězec Aldi cenu této potraviny před nedávnem nastavil na 1,99 eura (50,93 koruny). V listopadu však podle týdeníku Wirtschaftswoche oznámil opětovné zlevnění 250gramového balení na 1,59 eura (40,70 koruny).

V Česku se podle dostupných dat ceny liší region od regionu. Nejlevnější máslo lze sehnat ve Zlínském kraji, kde čtvrtka stojí v průměru 53,20 koruny. Naopak nejvíce za máslo zaplatíte v Plzeňském kraji, kde se 250 gramů stále drží kolem šedesátikorunové hranice při průměrné ceně 59,50 koruny.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny másla v regionech

Slevových akcí jako šafránu

Zdražování másla v posledním roce zvýšilo popularitu slevových akcí na tento produkt. Podle dat srovnávače slevových letáků Kupi.cz však v současné chvíli máslo není ve slevě téměř nikde.

„Zvýhodněných nabídek másla je nyní jako šafránu. Řetězce je umisťují do méně populárních víkendových akcí a při ceně 40 až 45 korun za kus to funguje. Na sociálních sítích se tyto informace šířily rychlostí blesku,” sdělil Novinkám marketingový ředitel Kupi.cz Petr Miklík.

„Faktem zůstává, že poté, co cena vzrostla nejprve na dvojnásobek a akční cena se běžně pohybovala nad úrovní padesáti korun, stalo se máslo hlavním lákadlem, které mělo lidi do obchodu přitáhnout,” dodal.

Vysoká poptávka a nízká produkce

Ceny másla v posledním roce hnala nahoru kombinace růstu poptávky s propadem produkce. Poptávku posiluje mimo jiné zájem v asijských zemích, například Číně, Japonsku nebo Jižní Koreji. Zájem je i na Západě, kde máslo ztratilo nálepku nezdravého jídla.

Na snížené produkci se pak podepisuje nedostatek mléčného tuku, z nějž se vyrábí. Jak připomněl Spiegel Online, svůj podíl na tom má to, že výkupní ceny mléka byly v Evropě ještě nedávno velmi nízké. Zemědělci v důsledku nižších cen často začali šetřit na krmení krav.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj ceny másla

Problémy však měli i v Austrálii a na Novém Zélandě, kde se na produkci mléka a v něm obsaženém tuku negativně podepsalo horké počasí. Sucho vede k horší sklizni, což znamená, že i v této části světa mají zemědělci problémy zvířata kvalitně nakrmit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám