reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

První desky s Intel Z390 se ukazují, budou pro až 8jádrové Core

16.11.2017, Jan Vítek, aktualita
První desky s Intel Z390 se ukazují, budou pro až 8jádrové Core
Pokud jste si koupili pro jeden z nových procesorů Coffee Lake-S novou desku s čipsetem Intel Z370, pak vězte, že ten brzy nebude představovat to nejlepší pro tuto procesorovou rodinu. Jde ale především o to, že 8jádrové Coffee Lake na Z370 nevyužijete. 
Intel si připravil procesory Coffee Lake-S jako odpověď na AMD Ryzen a nutno říci, že odpověď to byla velice uspěchaná. Samotné procesory vyžadují nový čipset Z370 (později i jiné z řady 300 Series), ovšem ten je v podstatě identický s předchozím Z270. Nové desky dle Intelu potřebujeme kvůli doplněným napájecím pinům v patici, i když výrobci desek se nechali slyšet, že by klidně zajistili kompatibilitu Coffee Lake s 200 Series, a tedy i starými deskami. 


To však není vše. Na web už začínají pronikat informace o deskách s čipsetem Intel Z390, o němž samotném víme již delší dobu z uvedené roadmap, ale jaký bude jeho přínos? Bude to jednak podpora až 8jádrových Coffee Lake, čili procesorů, které nebudou kompatibilní ani se zbrusu novými deskami s čipsetem Z370. Jedna z desek se Z390 se už objevila ve výpisu Sandry vybavená jistým inženýrským vzorkem 6jádrového procesoru, a tak to vypadá, že tyto desky se nakonec dostanou na trh dříve, než se očekávalo (až 2. polovina 2018). 


Server wccftech to alespoň tvrdí odkazujíc se na své zdroje mezi výrobci desek, kteří říkají, že modely se Z390 přijdou spíše v první polovině příštího roku, než v druhé, ale přesnější informace nejsou. 



Alespoň že Z390 už opravdu bude nový čipset, který nabídne také integrované rozhraní Intel Wireless-AC, druhou generaci USB 3.1, podporu vPro, Thunderbolt 3.0 v podobě Titan Ridge a další. Tyto desky by také měly být připraveny i pro další generaci procesorů, čili Cannon Lake. 

Zdroj: wccftech


reklama