Služba Google Dokumenty měla výpadek

Ve středu postihl populární službu Google Docs rozsáhlý výpadek. Týkal se především území Spojených států amerických a částečně také Velké Británie. Během výpadku se služba hlásila uživatelům jako nedostupná. Google problémy potvrdil, avšak více se k situaci nevyjádřil.

Výpadek postihl nejvíce USA pravděpodobně proto, že v Evropě byl během něj pozdní večer, respektive noc, takže uživatelé nebyli tolik pracovně aktivní. USA však zasáhl v průběhu pracovního dne. Problémy však byly hlášeny od uživatelů po celém světě. Vzniklou situaci se společnosti Google podařilo vyřešit za hodinu. Po té stížnosti lidí na Twitteru ustaly.

Služba Google Docs je hlavní součástí skupiny služeb cloud computing, která poskytuje uživatelům přístup k jejich dokumentům online. Služba je v základu zdarma, pokud však chcete využívat vyšší kapacitu cloudového úložiště je nutné si ji předplatit. Podle vyjádření Googlu se včerejší problém platících zákazníků nijak nedotkl. Prodej těchto služeb je pro Google zdrojem značného příjmu.

Později se na Twitteru Google Docs objevila zpráva, že se uživatelé nemusí obávat o ztrátu obsahu svých cloudových účtů, neboť je neustále zálohován. Google se také uživatelům omluvil za možné způsobené nepříjemnosti a vyzval je k trpělivosti.

K podobnému problému došlo již v říjnu, tehdy byla z důvodu vnitřní chyby značná část obsahu uživatelských účtů označena jako nevhodná a byl k ní odepřen přístup. Společnost Google chybu rychle napravila a svým zákazníkům se omluvila.

Cloudové služby od Googlu jsou však obecně brány jako velice spolehlivé a využívá je řada renomovaných firem a institucí. Proto se není třeba obávat, že by mohlo dojít k poškození nebo ztrátě dat, která bude mít v péči společnost Google. Drobnější problémy, jako třeba ten včerejší však někdy nastat mohou.

Zdroj: bbc.com