Čím aktivnější, tím méně peněz? Dobrovolní hasiči si stěžují na rozdělování dotací

Stížnosti na rozdělování dotací pro dobrovolné hasiče (zdroj: ČT24)

Dobrovolní hasiči jsou nespokojeni s tím, jak mezi ně stát rozděluje dotace na činnost. Roli totiž nehraje ani tak to, jak aktivní jednotka je, jak často vyjíždí a je nasazená do akce. V praxi se hasičům zdá, že často je to spíš naopak – že hodně využívané jednotky mají menší šanci získat peníze než sdružení, která k zásahu celé roky nevyjela. Zastaralá technika přitom může představovat problém. Podle generálního ředitele Hasičského záchranného sboru je ale nutné rozlišovat různé druhy dotací, které jsou cílené například na cisterny, nákupy aut nebo opravy zbrojnic. A vliv hraje i velikost obce.

Žacléřská jednotka dobrovolných hasičů patří k nejaktivnějším v regionu. Je speciálně vycvičená a připravená vyrazit 24 hodin denně. Letos už podle místního velitele hasičů Milana Páchy měli padesát událostí. Jezdí k dopravním nehodám, odstraňují překážky i hasí.

Peníze na nové auto ale v Žacléři ani letos nedostanou. Od Hasičského záchranného sboru nedostali na vybavení posledních sedm let ani korunu.

To v Otovicích na Broumovsku se dočkali. I když k ohni vyjeli naposledy loni v zimě, od stanice profesionálů je to k jejich zbrojnici ani ne šest kilometrů a autem chtějí hlavně vozit děti na soutěže.

„Upřednostňujeme obce, které mají nejnižší počet obyvatel a mají velký problém dosáhnout na jinou dotaci, proto jim pomůžeme touto,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová.

V praxi to ale znamená, že čím je akceschopnost jednotky menší, čím méně lidí a majetku hlídá, tím větší je šance, že peníze na novou techniku dostane.

„Jsem z těch kritérií hrozně moc zklamaný. Vůbec nezohledňují, jak je jednotka v daném obvodu potřebná,“ míní žacléřský velitel hasičů Pácha.

Rozladění nejsou hasiči ze Žacléře zdaleka sami. Kritika rozdělování peněz je slyšet z mnoha zbrojnic v Královéhradeckém kraji, paradoxně od těch, které lidem i profesionálním hasičům pomáhají nejvíc.

Šéf hasičů: Jsou různé druhy dotací, klíč pro jejich rozdělování je správný

Podle generálního ředitele Hasičské záchranného sboru Drahoslava Ryby ale dotace na činnost putují k různým jednotkám a sborům podle správného klíče. Podle něj je nutné vzít v úvahu, že existují různé dotace – a ty nelze paušálně porovnávat bez znalosti kontextu.

Jedna dotace týkající se jednotek, které vyjíždějí mimo obec, se vztahuje na cisterny. Podle Ryby se navýšil její celkový objem za pět let devětkrát, takže teď dosahuje zhruba 90 milionů korun.

„Druhá dotace je na automobily a rekonstrukce a opravy zbrojnic. Ta je určena pro všechny jednotky, i pro malé,“ doplnil Ryba.

Sám označuje dobrovolné hasiče za velmi důležité. Nezastupitelní jsou při všech událostech, které jsou masivní, ať už jsou to povodně či větrné smrště, dodal.

Většina dobrovolných hasičů přitom nedostává žádné peníze navíc. Firmám, které je uvolňují k zásahům, může jejich mzdu proplatit radnice. Přístup zaměstnavatelů je různý. Někteří refundace nevyžadují. Jsou ale i takoví, kteří dobrovolné hasiče k zásahům uvolňovat nechtějí, i když jim to zákoník práce nařizuje. Přitom bez nich by se škody po vichřici jen těžko odstraňovaly.