Hlavní obsah

Da Vinciho obraz Spasitel světa vydražili za rekordních 10 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Za 450 miliónů dolarů (9,8 miliardy korun) se ve středu na aukci v New Yorku vydražil obraz italského renesančního malíře Leonarda Da Vinciho. Dílo zobrazující Ježíše Krista pojmenované Salvator Mundi (Spasitel světa) se tak podle aukční síně Christie's stalo nejdražším obrazem prodaným kdy na světě v dražbě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Da Vinciho obraz Spasitel světa vydražili za rekordních 10 miliardVideo: Reuters

 
Článek

Aukce trvala podle agentury AFP pouhých 19 minut, dražit se začalo na částce 70 miliónů dolarů (1,5 miliardy korun). Předaukční odhady udávaly hodnotu díla 100 miliónů dolarů (2,2 miliardy korun).

Salvator Mundi vznikl kolem roku 1500. Poprvé byl jako dílo uveden na soupisu sbírky z majetku Karla I. Stuarta, sestaveném po králově popravě v roce 1649. Dílo – od té doby v majetku koruny – ale počátkem 18. století zmizelo. Objevilo se až v roce 1900 jako obraz Leonardova následovníka Bernardina Luiniho s četnými přemalbami.

Foto: , ČTK/AP

Da Vinciho Salvator Mundi je nejdražším vydraženým obrazem na světě.

V roce 1958 bylo na aukci Sotheby’s prodáno za 45 liber a opět zmizelo. Salvator Mundi se znovu objevil až v roce 2005 na jedné aukci v USA a o dva roky později byl restaurován. Naposledy obraz změnil majitele v roce 2013.

Foto: Handout, Reuters

Leonardo da Vinci: Salvator Mundi

Předpokládá se, že jeho majitelem byl ruský miliardář Dmitrij Rybolovlev, který za něj podle webu artnet.com zaplatil 127,5 miliónu dolarů. Totožnost kupce aukční síň zatím nezveřejnila.

Leonardo da Vinci (1452–1519) namaloval kolem dvou desítek obrazů. Do dnešní doby se podle expertů dochovalo jen 15 či 16 pláten, z nichž pouze Salvator Mundi je v soukromém vlastnictví.

Podle aukční síně Christie's Salvator Mundi částkou, za kterou se vydražil, sesadil z první příčky nejdráže v aukci prodaných obrazů Alžírské ženy Pabla Picassa, které se v roce 2015 vydražily za 179,4 miliónu dolarů (v současnosti 3,9 miliardy korun).

Na třetím místě je nyní dosud druhý obraz Ležící akt Amedea Modiglianiho, za který zájemce před dvěma lety zaplatil 170,4 miliónu dolarů (v současnosti 3,7 miliardy korun).

Dosud nejvyšší známá částka, kterou někdo zaplatil za obraz, bylo podle agentury AP 300 miliónů dolarů (v současnosti 6,5 miliardy korun), které dal v rámci soukromého obchodu zájemce v roce 2015 za obraz Willema de Kooninga Výměna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám