Hlavní obsah

Zamiřte do Kolumbie aneb Jak si užít Karibik za málo peněz

Novinky, Jaroslav Major pro Delfín travel

Kvůli půl století trvající občanské válce se turisté drželi od Kolumbie dál. Dnes už je tato nejrozmanitější země Latinské Ameriky opět překvapuje nejen svými krásami, ale také vysokou úrovní služeb a nečekaně nízkými cenami. Je dobré toho využít, dokud je čas…

Foto: shutterstock.com

Historická města, panenská příroda i liduprázdné pláže. Kolumbie patří k nejrozmanitějším zemím Latinské Ameriky.

Článek

Perla zvaná Cartagena de Indias

Toto město bývá označováno za „karibskou perlu v kolumbijské koruně“ a přívlastek nijak nepřehání. Miliónový přístav byl od 16. století jedním z nejbohatších měst koloniálního Španělska a dodnes je to vidět. Tudy proudilo do Evropy zlato, stříbro a drahokamy uloupené Indiánům, tady se překládalo luxusní evropské zboží, obchodovalo s otroky a psaly se dějiny Latinské Ameriky.

Foto: shutterstock.com

Deset kilometrů dlouhé opevnění kolem historického jádra města mělo velký význam, Cartagena bývala častým terčem loupeživých pirátů. Dnes sem pro změnu jezdí natáčet filmaři z Evropy i Hollywoodu, kdykoli hledají exteriéry v původním karibském stylu.

Foto: shutterstock.com

Nikde jinde totiž nenajdou tak zachovalé historické centrum s koloniálními paláci, pitoreskními ulicemi s malovanými fasádami a s balkóny zarostlými květinami. V Cartageně ještě stále můžete pozorovat tradiční karibský životní styl nerušeni zástupy asijských turistů a reklamami všudypřítomných fast foodů.

Foto: shutterstock.com

Staré město se prozatím nestačilo proměnit ani v muzeum, ani v turistickou past. Během týdne žije obyčejným ospalým životem, ale skoro každý víkend se tady něco děje. Filmové a hudební festivaly, módní přehlídky, sportovní akce, volby královny krásy, regaty velkých plachetnic i tradiční náboženské poutě.

Foto: shutterstock.com

Cartagena je také vyhlášeným kulinářským centrem, kde můžete ochutnávat místní čerstvě vylovené ryby (nejčastěji kanice červeného a mořského vlka) a dary moře za ceny, o nichž se vám v Evropě může jen zdát. Dobrou večeři pro dva i s lahví vína tady pořídíte za dvacet dolarů.

Foto: shutterstock.com

Pláže vhodné ke koupání najdete v moderní čtvrti Bocagrande, zdejší kopii amerického Miami Beach. Na klidné pláže se pak musíte vydat lodí na ostrovy – buď na Tierra Bomba, kde si kromě koupání prohlédnete původní námořní pevnost, nebo na trochu vzdálenější souostroví Rosario, opravdový karibský ráj s nekonečnými písčitými plážemi a zelenými palmami.

Foto: shutterstock.com

Na skok za Shakirou

Jiný ráz než Cartagena má přístavní město Barranquilla ležící na karibském pobřeží v ústí řeky Magdalena. Někdejší Kolumbijskou zlatou bránu (La Puerta de Oro de Colombia) turisté většinou jen prolétnou. Prohlédnou si pětimetrovou ocelovou sochu slavné rodačky, zpěvačky Shakiry, v centru se zajdou ochladit do katedrály sv. Mikuláše, případně ještě navštíví zdejší zoo.

Foto: shutterstock.com

Hlavní kulturní událostí v Barranquille je karneval pořádaný vždy čtyři dny před Popeleční středou. Ten je považován za druhý největší na světě hned po karnevalu v Riu.

Ve všech směrech dokonalá dovolená

Ještě dále na východ leží třetí karibské město, půlmiliónová Santa Marta, ideální místo pro koupací i poznávací dovolenou. V Santa Martě můžete vidět nejstarší dochovanou španělskou budovu v Latinské Americe, někdejší celnici (La Casa de la Aduana) z roku 1531, v níž dnes sídlí Muzeum zlata (Museo del Oro).

Foto: shutterstock.com

Prohlédnete si katedrálu Svaté Marty a klidně celé odpoledne strávíte v haciendě La Quinta de San Pedro Alejandrino, kde v roce 1830 skonal národní hrdina a osvoboditel země od Španělů Simón Bolívar.

Foto: shutterstock.com

Ztracené město a Márquezovo Macondo

Jen pár desítek kilometrů východně se při pobřeží nachází Národní park Tayrona. Na relativně malé ploše 225 km2 se zvedá od mořského pobřeží až do výšky 900 metrů a je jedním z nejkrásnějších a zároveň nejdostupnějších přírodních parků, jaké můžete navštívit.

Foto: shutterstock.com

Kromě lenošení na nádherných liduprázdných plážích zde máte možnost procházet se savanou i deštným pralesem s bohatou flórou i faunou. Komu se nechce pěšky, může cestu podniknout na koni ve společnosti místních průvodců. V parku je několik kempů, v nichž se dá přespat buď v chatičce, nebo si za symbolický obnos půjčit hamaku (závěsné lůžko) a natáhnout ji mezi dvě palmy. Kolikrát za život jste trávili noc pod rozsvícenými hvězdami?

Foto: shutterstock.com

Nejméně jeden týden potřebujete na to, abyste alespoň trochu prozkoumali blízké pohoří Sierra Nevada de Santa Marta. Zdejší atrakcí je trek do Ztraceného města (Ciudad Perdida), předkolumbovského indiánského sídla znovu objeveného teprve v roce 1972. Padesátikilometrový náročný výstup zabere i fyzicky zdatným turistům minimálně čtyři dny a s dalšími dvěma dny je nutné počítat při návratu.

Foto: shutterstock.com

Po stopách knih, které Kolumbii proslavily

Milovníci literatury znají Kolumbii prostřednictvím románů slavného držitele Nobelovy ceny Gabriela Garcíi Márqueze. Přibližně hodinu cesty autobusem na jih ze Santa Marty leží spisovatelovo rodiště, městečko Aracataca. Ze slavného Márquezova románu Sto roků samoty ho známe jako magické Macondo, kde se mohou odehrávat ty nejneuvěřitelnější příběhy. Ve spisovatelově rodném domě proměněném na muzeum je zachované zařízení z třicátých a čtyřicátých let minulého století, kdy zde spisovatel vyrůstal.

Inzertní sdělení:

Poznejte s cestovní kanceláří Delfín travel ostrov bohů a chrámů. Bali je proslulé svou neopakovatelnou atmosférou a pozitivní energií, která doslova vyzařuje z celé země. Budete obdivovat tisíce hinduistických chrámů i svatých míst, kde dennodenně probíhají posvátné obřady. Užijete si i nespoutanou přírodu s mangrovníkovými lesy, rýžovými políčky i strmými vulkány.

Užijte si krásu tohoto ikonického ostrova s jeho přírodou, hinduistickými památkami i věčně usměvavými obyvateli. Potěší vás i překrásné pláže omývané blankytnými vodami Indického oceánu.

Využijte naši speciální akci! Při zakoupení zájezdu do 16. 11. 2017 zaplatíte zálohu pouze 5 000 Kč za osobu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám