EUR 25.265

USD 23.663

REPO sazba ČNB 5.75 %

Inflace 2.0 %

EUR 25.265

USD 23.663

Investor projektu luxusního hotelu v centru Prahy dostal od města pokutu

 

Společnost Akroterion hodlá vybudovat blízko Staroměstského náměstí v Praze luxusní hotel Ritz-Carlton. Projekt se ale příliš protahuje a historické budovy chátrají. Pražský magistrát proto společnosti udělil desetimilionovou pokutu. (Aktualizováno)

Loading



 

„Investor v tuto chvíli musí městu zaplatit pokutu ve výši 10 milionů korun za to, že areál dosud není zprovozněn,“ uvedla pražská radní pro územní rozvoj Petra Kolínská a dodala, že na to měl investor 20 let.

„Město má nyní navíc možnost pro nesplnění smluvních podmínek smlouvu vypovědět a s domy, které městu patří, naložit jinak. Investor nedokázal v říjnu předložit ona údajně stále platná stavební povolení,“ dodala Kolínská.

„Smlouva skutečně obsahuje sankci 10 milionů Kč při nedokončení projektu v termínu. Projekt nicméně nebyl dokončen primárně kvůli tomu, že Ministerstvo kultury nezákonně zrušilo v minulém roce závazné stanovisko odboru památkové péče MHMP a toto stanovisko muselo být vydáno znovu. Na tomto základě vedeme s městem jednání o  prodloužení termínu k dokončení projektu. Kromě toho jak na straně investora tak na straně města nastala menší prodlení, což je bohužel v takto komplikovaných projektech bohužel naprostým pravidlem. V současné době však již investor všechny administrativní požadavky vyřešil, disponuje pravomocným prodlouženým stavebním povolením, které již není možné napadnout, a má uzavřenou smlouvu o výstavbě. O smluvní pokutě budeme s městem jednat, věříme však, že to nezabrání dokončení projektu. Jiná alternativa pro předmětnou lokalitu v současné době neexistuje – kromě pokračování chátrání,“ vyjádřila se k pokutě společnost Akroterion.

Přestavba, která propojí několik budov, by ale podle investora měla začít v lednu příštího roku. „Máme podepsaného generálního dodavatele, což je stavební společnost VCES, dále máme operátora a obnovili jsme stavební povolení na další tři roky,“ řekl minulý pátek Ogi Jakšić, ředitel společnosti Akroterion.
Zdroj : iHNed.cz

REKLAMA

Loading

Vstoupit do diskuze 0 komentářů

Vývoj Swiss Life Hypoindexu

%5.57 Aktuální výše Swiss Life Hypoindexu

6.37%

6.27%

6.3%

6.32%

6.3%

6.24%

6.19%

6.1%

6.05%

6.01%

6.02%

5.96%

5.6%

5.62%

5.57%
Historie vývoje


Související články

Pokuta od dodavatele energií

Jak se bránit, když vás dodavatel energií pokutuje?

Od dodavatele vám ve schránce nemusí přistát jen faktura za spotřebovanou energii, ale také pokuta. Mnohdy v řádech tisíců. Zjistěte, zda je právo na vaší straně a braňte se. Existuje několik možností.

Text: Jana Poncarová

21. 12. 2020

pokuty u hypoték

Jaké jsou časté pokuty u hypoték? A na co si dávat pozor?

Při porušení podmínek hypotéky popsaných ve smlouvě může banka požadovat zaplacení pokuty či dalších poplatků. Zaplatit můžete například za nevyčerpání celé hypotéky, při prodlení s měsíční splátkou nebo při předčasném splacení hypotéky mimo období fixace. Přečtěte si, kolik v různých situacích zaplatíte.  

Text: Hana Bartušková

28. 08. 2020


Diskuze k článku

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna, vyžadované informace jsou označeny hvězdičkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *